Γύρισε μπούμερανγκ για τους αγελαδοτρόφους η χθεσινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορρίψει την προσφυγή τους κατά της καταχώρησης της ονομασίας χαλλούμι ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Η απόφαση κρίνεται ως πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το Γενικό Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η προδιαγραφή «με ή χωρίς αγελαδινό γάλα» στη διατύπωση του προτύπου του 1985, στο οποίο ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/591 αναφέρεται, δείχνει ότι το αγελαδινό γάλα θεωρείται από την αρμόδια Αρχή που υιοθέτησε το εν λόγω πρότυπο ως καθαρά προαιρετικό συστατικό και ως δυνητικό συμπλήρωμα του πρόβειου γάλακτος ή αιγινού γάλακτος. Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή που έγινε στην αίτηση καταχώρισης να περιοριστεί στο 50% η αναλογία του αγελαδινού γάλακτος που χρησιμοποιείται στο μείγμα για την παρασκευή του χαλλουμιού ήταν εύλογη.
Επομένως, με τη χθεσινή απόφαση δεν παρέχεται πλέον η δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποκλίνει με την όποια μορφή ευελιξίας θα μπορούσε να έχει, για διαφοροποίηση του ποσοστού ελάχιστης χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προειδοποιηθεί οι αγελαδοτρόφοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας σε συζητήσεις που προηγήθηκαν με σκοπό την απόσυρση των προσφυγών που κατέθεσαν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, από σήμερα αυξάνεται και η ελάχιστη αναλογία αιγινού και πρόβειου γάλακτος στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλλουμιού, στη βάση σχετικού διατάγματος που βρίσκεται σε ισχύ. Για την περίοδο μεταξύ της 22ας Φεβρουαρίου και της 9ης Ιουλίου του τρέχοντος έτους περιλαμβανομένων, η ελάχιστη ποσόστωση ανέρχεται στο 25%.
Το επόμενο σημαντικό ορόσημο είναι η δημοσίευση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις που αναμένεται τον επόμενο Μάρτιο και προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου κατά πέντε έτη για την εφαρμογή των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος. Όπως ανακοινώθηκε και στις 26 Ιανουαρίου, το επόμενο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού (τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι), όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιβεβαίωσε χθες το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας στο σύνολό της την προσφυγή που καταχώρισαν διάφορες εταιρείες (Papouis Dairies Ltd, Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων, Παγκύπρια Οργάνωση Αγελαδοτρόφων, Gavrielides Foods, Neomax Sales SRL και FFF Fine Foods Pty Ltd) εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2021/591 που κατοχυρώνει το «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως ΠΟΠ (υπόθεση Τ-361/21 Papouis Dairies κ.λπ. κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Σημειώνεται ότι στην αρχική προσφυγή οι προσφεύγοντες ήταν 12 και περιλαμβάνονταν ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου και ακόμα πέντε τυροκόμοι, οι οποίοι στην πορεία αποσύρθηκαν.
Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για το χαλλούμι κρίνεται ως πολύ σημαντική αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία, ενώ από πλευράς του το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χαιρετίζει την απόρριψη της προσφυγής για το χαλλούμι ΠΟΠ.
Στις 12 Απριλίου 2021, μετά από καταχώριση σχετικής αίτησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε την ονομασία «Χαλλούμι» (Halloumi) /«Hellim» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), εκδίδοντας τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/591, ο οποίος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις προδιαγραφές παρασκευής του χαλλουμιού.
Στις 22 Ιουνίου 2021, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων κ.ά. καταχώρησαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ακύρωση του εν λόγω Εκτελεστικού Κανονισμού, προσβάλλοντας τη νομιμότητά του και ζητώντας την ακύρωσή του, ισχυριζόμενοι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέπεσε σε πρόδηλα σφάλματα κατά την εξέταση της αίτησης για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.
Το Γενικό Δικαστήριο εξέτασε ενδελεχώς τα επιχειρήματα των προσφευγόντων περί ύπαρξης πρόδηλων σφαλμάτων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εξέταση της αίτησης καταχώρησης για το χαλλούμι και την έκδοση του εν λόγω Εκτελεστικού Κανονισμού και δέχθηκε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν την ύπαρξη προδήλου σφάλματος από την πλευρά της Επιτροπής.
Το Γενικό Δικαστήριο, στην απόφασή του, αποδέχθηκε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα επιστημονικά στοιχεία που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία αιτιολογούσαν την εγγραφή του χαλλουμιού στο μητρώο ΠΟΠ και ότι η αίτηση δεν έπασχε από πρόδηλα σφάλματα.