Παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου πήρε η Δημοκρατία από την Κομισιόν για να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών και την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.
Η Κύπρος όφειλε να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο τους συναφείς ευρωπαϊκούς κανόνες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023, κάτι που δεν έπραξε, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να της αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Με την πίστωση χρόνου που πήρε η Δημοκρατία από την ΕΕ, γλίτωσε προσωρινά τις συνέπειες από τη διαδικασία επί παραβάσει, καθώς κινδύνευε να οδηγηθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η Φρόσω Κυριάκου, εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως υπήρξε καθυστέρηση στην εναρμόνιση, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία στη Δημοκρατία μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να εναρμονιστεί με το νομοσχέδιο. Είπε, επίσης, πως η Νομική Υπηρεσία έδωσε προτεραιότητα στον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου, ο οποίος έγινε μέσα σε ένα μήνα.
Από πλευράς της, η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλωνά – Χρυσοστόμου, ανέφερε πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο νομοσχέδιο, με ιδιαιτερότητες. Όπως είπε, η ετοιμασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε το 2020 και πέρασε μέσα από τις δυσκολίες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σημείωσε ακόμα πως τη σύνταξη του νομοσχεδίου ανέλαβε ιδιώτης νομικός σύμβουλος, λόγω έλλειψης προσωπικού στο Τμήμα. Σύμφωνα με την Έφορο, ο νομικός σύμβουλος είχε ενημερωθεί πως ανέλαβε τη σύνταξη του νομοσχεδίου στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 αλλά η υπογραφή της συμφωνίας με τον ανάδοχο έγινε τον Νοέμβριο του 2022. Επίσης, σημείωσε πως η ετοιμασία του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2023, καθώς το Τμήμα έπρεπε να προσθέσει σε αυτό κάποιες πρόνοιες.
Η Έφορος ανέλαβε την ευθύνη της καθυστέρησης και διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επανάληψη του ίδιου φαινομένου. Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου αναφέρθηκε πως όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο είχε σταλθεί και επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ενημερωνόνταν πως εναντίον της χώρας εκκρεμούσε αιτιολογημένη γνώμη.
Έντονα αντέδρασαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι ο υπουργός Ενέργειας απέφυγε να παρουσιασθεί στη συνεδρία, ως συνεπακόλουθο των ανησυχιών των μελών της επιτροπής και των αδυναμιών που παρουσιάζει το νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, κάκισε τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Είπε πως το νομοσχέδιο είναι πολυσέλιδο και για την εξέτασή του από την επιτροπή θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.