Πληροφορίες σε ελλαδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αμερικανικό κρατικό ταμείο DFC (Development Finance Corporation) ενδιαφέρεται για την αγορά του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Great Sea Interconnector, του νέου φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και μελλοντικά ίσως και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα energypress.gr, η διαφαινόμενη είσοδος του DFC στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector θα αποτελέσει μια επιπλέον πηγή χρηματοδότησης για το project των 1,9 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως θα προσθέσει στη γεωπολιτική αξία του έργου, στην περίπτωση που μέτοχος θα είναι και το ίδιο το κράτος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, μήκους 1.200 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 2 GW, συμβαδίζει με τα αμερικανικά συμφέροντα, εξυπηρετεί την ασφάλεια εφοδιασμού της Ανατολικής Μεσογείου και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και κυρίως την ανάπτυξη υποδομών, ικανές να συνδέσουν διαφορετικές ηπείρους. Όπως ο μεγάλος Ινδικός Διάδρομος (IMEC) που είχε ανακοινωθεί πέρυσι στην G-20, με τις ευλογίες του Προέδρου Μπάιντεν. Η energypress.gr αναφέρει πως εάν κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, η παρουσία των Αμερικανών ως 5ος μέτοχος στο σχήμα, μαζί με τους ΑΔΜΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία, Aluma (Ισραήλ), TAQA (Αμπου Ντάμπι), η ηλεκτρική διασύνδεση θα αποκτήσει ένα άλλου είδους γεωστρατηγικό βάρος, μια νέα δυναμική και φυσικά μια θωράκιση που δεν θα επιτρέπει σε κανένα τρίτο μέρος να το αμφισβητήσει μελλοντικά.

Οι πληροφορίες θέλουν να ήταν η αμερικανική πλευρά αυτή που προσέγγισε την ελληνική, όχι το αντίστροφο, στη λογική ότι το έργο συμβαδίζει με την ευρύτερη γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαφή που, όπως λέγεται, είχε προηγηθεί, μεταξύ του CEO του DFC, Scott Nathan, με τον CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη, το σύμφωνο εμπιστευτικότητας που ακολούθησε (NDA) και η δουλειά που έχει ξεκινήσει να γίνεται σε επίπεδο τεχνικών ομάδων, με αρχικό στόχο η συμφωνία να κρατηθεί κάτω από τα ραντάρ.

Η energypress.gr επισημαίνει πως οι συζητήσεις γίνονται πλέον σε κυβερνητικό επίπεδο, υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά μπροστά, αλλά γίνεται σοβαρή συζήτηση, επικαλούμενη την εμπλοκή του Συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Θεόδωρου Τσακίρη, που ήταν μαζί με την υφυπουργό Ενέργειας της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Ο κ. Τσακίρης βλέπει στη συγκεκριμένη κίνηση της DFC το επιστέγασμα του Στρατηγικού Διαλόγου και μια πρακτική ένδειξη στήριξης των ΗΠΑ στο σχήμα «3+1» Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.