Σε νέα παρέμβαση προέβη το Υπουργείο Ενέργειας προς τη Βουλή, για να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις διασυνοριακές μετατροπές και διασπάσεις εταιρειών και την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Η Κύπρος έπρεπε να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο τους συναφείς ευρωπαϊκούς κανόνες μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023, κάτι που δεν έπραξε, με αποτέλεσμα η Κομισιόν να της αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Το Υπουργείο Ενέργειας, με επιστολή του προς τη Βουλή, την καλεί να δώσει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. «Δεδομένου ότι για το συγκεκριμένο θέμα εκκρεμεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας (αιτιολογημένη γνώμη λόγω μη κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/2121/ΕΕ) παρακαλούμε όπως αυτό προωθηθεί κατά προτεραιότητα» τονίζει το Υπουργείο Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως η αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί το δεύτερο και τελικό στάδιο της διαδικασίας παράβασης πριν την παραπομπή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα δεδομένα, αύριο θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή εάν έχει προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία παράβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Δημοκρατίας στο στάδιο του Δικαστηρίου.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα συμβάλουν στον έλεγχο της νομιμότητας των διασυνοριακών πράξεων πριν από την έναρξη ισχύος τους, ούτως ώστε να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου. Παράλληλα, θα αρθούν οι περιορισμοί στην ελευθερία εγκατάστασης, η προστασία των ενδιαφερόμενων μερών (όπως οι εργαζόμενοι, οι πιστωτές και οι εταίροι) και η αξιοποίηση νέων ευκαιριών για ώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στους σκοπούς του νομοσχεδίου είναι και η προώθηση της ψηφιοποίησης και η σημαντική μείωση των νομικών και λειτουργικών εξόδων των εταιρειών.

Σύμφωνα με σημείωμα της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, έχει διαπιστωθεί πως κάποιες υποχρεωτικές διατάξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Πρόκειται για εννέα άρθρα και συνεπώς θα πρέπει να διευκρινιστεί ο λόγος της παράλειψης. Σύμφωνα με το σημείωμα, θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμπερίληψης τους στο νομοσχέδιο.

Εξάλλου, για άλλα εννέα άρθρα έχει επιλεγεί, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, η μη άσκηση της διακριτικής ευχέρειας θέσπισης των ρυθμίσεων που παρέχει η Οδηγία στα κράτη μέλη σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέλος, σε κάποια άρθρα το λεκτικό που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο δεν αποδίδεται στην Οδηγία.