Η ευελιξία και ευκινησία που απαιτείται από όλες τις κατευθύνσεις θα είναι σημαντική και εν πολλοίς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη φετινή χρονιά όσον αφορά την επιβατική, αλλά και την τουριστική κίνηση.

Αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΤΕΚ η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη, καταγράφοντας τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες για τις αερομεταφορές, εν μέσω άλλης μια χρονιάς κρίσης και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων για την επιβατική κίνηση του 2022.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Κουρούπη, ο αριθμός επιβατών φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 7,6 εκατομμύρια (συνολικές αφίξεις και αναχωρήσεις, χωρίς να υπολογίζονται οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας), σε σχέση με 5,1 εκατ. την περσινή χρονιά. Από την εκτίμηση για φέτος έχουν αφαιρεθεί 1,6 επιβάτες που υπολογίζονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η εκτίμηση, πάντως, για 7,6 εκατ. επιβάτες επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αφίξεις τουριστών φέτος θα ξεπεράσουν τις περσινές επισκέψεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% περίπου των επιβατών είναι ξένοι επισκέπτες. Σημειώνεται ότι την περσινή χρονιά οι αφίξεις τουριστών προσέγγισαν τα 2 εκατ. (1.936.931), σε σύγκριση με 631.609 το 2020, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 206,7% και μείωση 51,3% σε σχέση με το 2019, που οι αφίξεις άγγιξαν τα 4 εκατ., καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ (3.976.777 αφίξεις).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται νέο τρίμηνο σχέδιο εγχώριου τουρισμού

Ρεκόρ το 2019 κατέγραψε και η επιβατική κίνηση, αφού από τα δύο αεροδρόμια του τόπου διακινήθηκαν 11,3 εκατ. επιβάτες, αριθμό στον οποίο έφτασαν μετά από ένα σερί ανοδικής πορείας την περασμένη δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, από το 2013 και μετά και παρά τις προκλήσεις που ακολούθησαν, όπως το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών κι άλλων ξένων εταιρειών, αλλά και το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit το 2016, η άνοδος συνεχίστηκε και η επιβατική κίνηση αυξήθηκε σωρευτικά πάνω από 60% μεταξύ 2013-2019. Κι αυτό ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, της Hermes και άλλων φορέων του τουρισμού, μέσα από τις οποίες αυξήθηκε η αεροπορική συνδεσιμότητα και αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες. Η ανοδική πορεία τερματίστηκε μόνο το 2020, όταν η πανδημία κυριολεκτικά έκλεισε τα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση να περιοριστεί στους 2,3 εκατ., πριν αυξηθεί και πάλι πέρσι όπως αναφέραμε στα 5,1 εκατ..

Εταιρείες και δρομολόγια φέτος

Το άνοιγμα νέων αγορών και η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας είχε ως αποτέλεσμα η σύγκριση των φετινών δρομολογίων και αγορών με τις οποίες θα συνδέεται η Κύπρος φέτος σε σχέση με το 2019 να μην είναι απογοητευτική, παρά τις απώλειες που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Hermes στο συνέδριο του ΣΤΕΚ, τη φετινή χρονιά θα εξυπηρετούν την Κύπρο 50 αεροπορικές εταιρείες, μετά την αφαίρεση 13 αερομεταφορών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, σε σχέση με 70 εταιρείες το 2019. Επίσης, από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα εκτελούνται 140 δρομολόγια -80 από τη Λάρνακα και 60 από την Πάφο- σε σχέση με 150 το 2019. Από τα φετινά δρομολόγια έχουν αφαιρεθεί 33 που αφορούσαν πτήσεις προς αεροδρόμια της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Επίσης, χωρίς τις Ουκρανία και Ρωσία η Κύπρος θα συνδέεται φέτος με 38 χώρες, σε σχέση με 39 το 2019.

Τα πιο πάνω οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα νέα δρομολόγια που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα, 36 συνολικά μετά την πανδημία, όπως αυτά της Πάφου με το Παρίσι και τη Μασσαλία, το Ζάγκρεμπ κ.ά. και της Λάρνακας μεταξύ άλλων με το Παρίσι, τη Βαρσοβία και τη Βαρκελώνη, αρκετά ως αποτέλεσμα την ίδρυσης στην Κύπρο βάσεων αεροπορικών εταιρειών και της προσπάθειας στόχευσης σε περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Προσπάθεια με προοπτική να συνεχιστεί, αφού από την ίδια παρουσίαση, σειρά προορισμών παρουσιάζουν προοπτική για νέες πτήσεις με εστίαση στη χειμερινή περίοδο, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ολόκληρη η κεντρική Ευρώπη για περαιτέρω δρομολόγια και πτήσεις.

Το τελευταίο φαίνεται και μέσα από στοιχεία που παρουσίασε η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης της Hermes για τη συχνότητα των πτήσεων που αναμένεται φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με αυτά, από την Αγγλία αναμένονται 223 πτήσεις την εβδομάδα, από την Ελλάδα 100 και οι υπόλοιποι προορισμοί ακολουθούν με διψήφιο αριθμό εβδομαδιαίων πτήσεων. Συγκεκριμένα Σκανδιναβία και Γερμανία θα έχουν από 43 πτήσεις την εβδομάδα, η Πολωνία 31, το Ισραήλ 29, η Αυστρία 24, η Ρουμανία 18, η Ιταλία 16, η Γαλλία επίσης 16, η Ελβετία 15 και η Ουγγαρία 13.

Οι προκλήσεις και τα πρέπει

Στις πολλές προκλήσεις, πάντως, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αερομεταφορές φέτος, πέραν της πανδημίας, η Hermes Airports εντάσσει μεταξύ άλλων το αυξημένο κόστος των καυσίμων, το διαθέσιμο εισόδημα των επιβατών σημειώνοντας πως ως αποτέλεσμα των πιο πάνω οι εταιρείες θα συνεχίσουν να «πειραματίζονται» με το δίκτυό τους και πως για αυτό απαιτείται ευκινησία και γρήγορες αποφάσεις. Η κ. Κουρούπη τόνισε, επίσης, την ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της χώρας από συγκεκριμένες αγορές, σημειώνοντας πως απαιτείται συλλογική δράση προς αυτήν την κατεύθυνση. Σημείωσε εξάλλου πως στο πλαίσιο αξιοποίησης ευκαιριών και προοπτικών που υπάρχουν είναι ανάγκη να υπάρξει ευθυγράμμιση όλων στις αγορές-στόχους και σε νέα δρομολόγια, κοινές δράσεις προβολής και την ανάγκη η λειτουργία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να συμβαδίζει με την αεροπορική συνδεσιμότητα. Τόνισε επίσης την ανάγκη συνέπειας και σταθερότητας στην παροχή υπηρεσιών σε όλο το νησί όλο το χρόνο καθώς και την περαιτέρω στόχευση στην ανάπτυξη βιώσιμων εμπειριών για τους επισκέπτες.

Στάθηκε, τέλος, στην ανάπτυξη προσοχής στους μεμονωμένους ταξιδιώτες αφού τα ατομικά ταξίδια κερδίζουν συνεχώς έδαφος, όπως έδειξε και η επεξεργασία στοιχείων από το CyprusFlightPass που έκανε η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων το περασμένο καλοκαίρι.

Ποιότητα η λύση για ανθεκτικότητα του τουρισμού

Η στροφή στην ποιότητα, προκειμένου το τουριστικό προϊόν να θωρακιστεί περαιτέρω εξαιτίας των φετινών, αλλά και τον προηγούμενων, προκλήσεων του τομέα ήταν το συλλογικό μήνυμα που έστειλαν όλοι όσοι μίλησαν στο συνέδριο του ΣΤΕΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ, Άκης Βαβλίτης, εξήγησε μάλιστα πως οι προκλήσεις για τον τουρισμό είναι συνεχείς την τελευταία εικοσαετία. Παρουσίασε στατιστικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τη μεγάλη εξάρτηση του κυπριακού τουρισμού από δύο αγορές, αλλά και την περιορισμένη αύξηση των εσόδων σε σχέση με τη μεγάλη αύξηση των τουριστικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια. Για βελτίωση της συγκεκριμένης κατάστασης, ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ υπερθεμάτισε την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό αφού μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πραγματική προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η μοναδικότητα και ελκυστικότητα της Κύπρου.

Στο συνέδριο «Τουρισμός – Η Επόμενη Μέρα» που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, απεύθυνε χαιρετισμό και ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας πως πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι ποιοτικός τουρισμός. Για τον ίδιο, το ποιοτικό τουριστικό προϊόν είναι αυτό το οποίο οι τουρίστες απολαμβάνουν, οι επιχειρήσεις ευημερούν και οι πολίτες νιώθουν περήφανοι. Χρειάζεται, πρόσθεσε, να προσφέρουμε στους επισκέπτες της Κύπρου μία μοναδική τουριστική εμπειρία ώστε να μετατραπούν σε επαναλαμβανόμενους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, εξήγησε πως, παρά τις συνεχείς κρίσεις που πλήττουν τον τομέα, απώτερος στόχος του υφυπουργείου είναι το κυπριακό τουριστικό προϊόν να είναι πιο ανθεκτικό. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να αποτυπωθεί στο μυαλό του κάθε τουρίστα η εμπειρία που είχε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας. «Ο τρόπος προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό έχει πλέον αλλάξει. Δεν λέμε ότι είμαστε μόνο το νησί του ήλιου και της θάλασσας αλλά κι ένας προορισμός με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και εμπειρίες», σημείωσε.

Στη δική της ομιλία, η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, υπερθεμάτισε πως η λύση σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες είναι ο ποιοτικός τουρισμός. Θα πρέπει, πρόσθεσε, ο λόγος να δοθεί στον σύγχρονο ταξιδιώτη, ο οποίος θα πρέπει να νιώσει ντόπιος στη χώρα που επισκέπτεται και φεύγοντας να πάρει μαζί του ένα κομμάτι της.

Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση αυτής της «τέλειας καταιγίδας» για τον τομέα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται προσπάθεια και σχεδιασμός για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες αντοχές. «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα, του βιώσιμου, πιο πράσινου, πιο έξυπνου και πιο ανθεκτικού τουρισμού», είπε.