Ζυμώσεις και σεναριολογία ονομάτων υπάρχει στην αγορά αλλά και στα πολιτικά πηγαδάκια για δυο θέσεις που ταυτίζονται με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τόσο από την πλευρά εποπτείας και λειτουργίας των τραπεζών όσο και από την πλευρά των δανειοληπτών και ειδικά αυτών που εμφανίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους. Η πρώτη θέση αφορά τον κεντρικό τραπεζίτη και η δεύτερη θέση αφορά τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.
Η λήξη της θητείας του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου στις 10 Απριλίου, συμπληρώνοντας πέντε χρόνια από το διορισμό του (11 Απριλίου 2019 και η κενή θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου από 1η Ιουλίου 2023 (ο θεσμός λειτουργεί χωρίς προβλήματα όλο αυτό το διάστημα) φουντώνει τα σενάρια για τα ονόματα των δυο θέσεων και τι θα πράξει στο τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αξιολογώντας τον κατάλογο ονομάτων που έχει ενώπιον του. Να σημειωθεί ότι την θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου μέχρι τέλος Ιουνίου κατείχε ο Παύλος Ιωάννου συμπληρώνοντας δυο θητείες συνολικής διάρκειας 10 ετών (5 ετών η μια) και ο πρώτος διορισμός ήταν την 1η Ιουλίου 2013. Η αρχική πρόνοια του νόμου όταν συστάθηκε ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, προέβλεπε για τον Επίτροπο ή τον/την βοηθό επίτροπο μία 5ετή θητεία η οποία θα μπορούσε να ανανεωθεί για ακόμη πέντε χρόνια και εδώ υπήρχε πρόβλημα το οποίο πολιτικά δεν ξεπεράστηκε και ο Πρόεδρος θα αποφασίσει το διορισμό νέου προσώπου.
Εκ των πραγμάτων τα χρονικά περιθώρια για τον διορισμό κεντρικού τραπεζίτη για την επόμενη πενταετία στενεύουν και ο Πρόεδρος με τους στενούς συνεργάτες του θα πρέπει να λάβει τις τελικές αποφάσεις το επόμενο σύντομο διάστημα και να τις ανακοινώσει. Συμβουλευτικό ρόλο στο διορισμό του διοικητή πιθανόν και υποδείξεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και φαίνεται ότι τον εμπιστεύεται ο Πρόεδρος, γιατί παρέμεινε στην θέση μετά και από τον ανασχηματισμό που προχώρησε στις αρχές του έτους. Μάλιστα ο κ. Κεραυνός έχει και την εμπειρία της Κεντρικής Τράπεζας καθώς διορίστηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2018 και έφυγε από την θέση όταν αποδέχθηκε την θέση για να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του κ. Ηροδότου φαίνεται στην παρούσα φάση να μην είναι απομακρυσμένη. Το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν παρασκηνιακά διάφορα ονόματα πιθανών αντικαταστατών, μεταξύ των οποίων πρώην και νυν στελέχη του ελεγκτικού επαγγέλματος, ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ηροδότου έχει καλές σχέσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και με άλλους κεντρικές τραπεζίτες εθνικών κεντρικών τραπεζών που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Το ζήτημα είναι εάν στην πολιτική ζυγαριά για ανανέωση της θητείας του μετρήσουν οι απόψεις που έχουν οι ομόλογοι του κ. Ηροδότου στην ΕΚΤ ή ο Πρόεδρος με τους στενούς συνεργάτες του αποφασίσει με τα δικά του κριτήρια.
Για την θέση του Χρηματοικονομικού Επιτρόπου έχει ακουστεί το όνομα του Χριστόδουλου Πατσαλίδη σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα θέματα οικονομίας και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας μεγάλη τραπεζική εμπειρία στο ενεργητικό του. Το όνομα του κ. Πατσαλίδη συχνά ακούγεται για διάφορες θέσεις, όπως και για την θέση του Υπουργού Οικονομικών όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έπρεπε να διορίσει Υπουργούς στην κυβέρνηση. Δεν θα μπορούσε να λείψει και από την σεναριολογία των ονομάτων έχουν ακουστεί για την θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Τις τελευταίες μέρες στην φημολογία της αγοράς ακούγεται ότι ο Πρόεδρος θα τον διορίσει Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Ο «Φ» ζήτησε αν ο Πρόεδρος τον έχει ενημερώσει για πιθανό διορισμό του σε μια από τις δυο θέσεις και ανέφερε ότι «δεν θα ήθελε να σχολιάσει».