Τη βούλησή του για ξεκαθάρισμα το συντομότερο δυνατόν των νέων ρυθμίσεων που θα αποφασιστούν για την αναλογιστική μείωση του 12% που επιβάλλεται για πρόωρη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.
Για το θέμα ως γνωστόν υπήρξε η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης από πλευράς Υπουργείου Εργασίας για στοχευμένη και όχι καθολική ανακούφιση από το πέναλτι του 12% όσων έχουν εργαστεί για «πάρα πολλά χρόνια», η οποία συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα, το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας. Μιλώντας το Σάββατο στο κρατικό ραδιόφωνο και στην εκπομπή «Πρόσωπο με πρόσωπο», ο υπουργός Εργασίας άφησε να εννοηθεί πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις γύρω από το θέμα, προκειμένου οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα επηρεαστούν θετικά να επωφεληθούν το συντομότερο.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που ορίστηκε για τις 19 Φεβρουαρίου, εκτιμάται πως η αναλογιστική μείωση του 12% θα περιληφθεί στην ατζέντα του Σώματος. Εξάλλου, την επομένη, στις 20 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εργασίας θα εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση του ΤΚΑ αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πέναλτι αλλά και για τη σύνταξη χηρείας σε άνδρες, όπως ήδη προγραμμάτισε σε συνεννόηση με τον υπουργό, οπόταν δεν θα πρέπει να αποκλείεται το σκηνικό να ξεκαθαρίσει όντως σύντομα.
Όχι πλήρης κατάργηση
Στις αναφορές του γα το ζήτημα το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε, πάντως, πως η πλήρης κατάργηση της αναλογιστής μείωσης του 12% θα ισοδυναμούσε με μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στο 63ο έτος αντί στο 65ο έτος που είναι το κανονικό όριο και με τεράστιο κόστος για το ΤΚΑ, καθώς, όπως εξήγησε, όταν εισήχθη η πρόνοια για δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης στα 63, μετά από 33 χρόνια εισφορών, το 1992, τη συγκεκριμένη δυνατότητα είχε περίπου το 20% των εργαζομένων ενώ σήμερα αυτή τη δυνατότητα έχει το 80% των εργαζομένων. Εντούτοις, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση προέβη σε αναλογιστική μελέτη για να εξετάσει εάν υπάρχει περιθώριο για ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν «όντως κάποιες περιορισμένες δυνατότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου διαμόρφωσε πρόταση προκειμένου εργαζόμενοι που έχουν εργαστεί για πάρα πολλά χρόνια, τα οποία αναλόγως της φόρμουλας που θα επιλεγεί τελικά θα συγκεκριμενοποιηθούν εάν αυτά θα είναι τα 40 ή τα 42 ή εάν θα προσμετρηθούν κι άλλα στοιχεία, να μπορούν όσοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια να έχουν κάποια ελάφρυνση στο ύψος της αναλογιστικής μείωσης.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι επιφυλάξεις των συντεχνιών που εκφράστηκαν ήταν αναμενόμενες αφού, όπως σημείωσε, η αφετηρία της θέσης τους είναι η διαφωνία τους με την αναλογιστική μείωση και επιβεβαίωσε πως κατέθεσαν εισηγήσεις για αλλαγές στην πρόταση. Έκανε μάλιστα γνωστό πως η εξέταση όλων των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε και κοστολογήθηκε και πως στόχος του, όπως είπε, «είναι τις επόμενες μέρες να συζητήσουμε μαζί και με τους κοινωνικούς εταίρους για αυτό, έτσι ώστε να καταλήξουμε επειδή πραγματικά θέλουμε, εάν υπάρχει, που υπάρχει, δυνατότητα για να ελαφρυνθούν οι συνταξιούχοι μας έστω και κατ’ ελάχιστο αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, επειδή οι συνθήκες της καθημερινότητας είναι πολύ πιεστικές».
«Ακόμα και τα ποσά των 50 ή των 100 ευρώ για ένα συνταξιούχο είναι πολύ σημαντικά, έτσι θέλω να καταφέρουμε σύντομα εκείνοι οι οποίοι θα θεωρηθεί ότι είναι επιλέξιμοι μέσα από τα κριτήρια που θα τεθούν να μπορούν μέσα από νομοσχέδιο που θα ετοιμαστεί από την κυβέρνηση και θα κατατεθεί στη Βουλή να είναι σε θέση να επωφεληθούν το συντομότερο», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιώτου. Εξήγγειλε επίσης πως σύντομα θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου η επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, η οποία επιβεβαιώνει πως το Ταμείο είναι βιώσιμο με ορίζοντα το 2080.