Όλα περιστρέφονται γύρω από τη φορολογική συμμόρφωση των εταιρειών, σε σχέση με τη διατήρησή τους ή όχι στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, και αυτός είναι ο λόγος που το Τμήμα Φορολογίας ενίστανται στη διαγραφή περίπου 98 χιλ. εταιρειών, (πολλές από αυτές είναι αδρανείς), οι οποίες δεν έχουν υποβάλει έγκαιρα στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών τις ετήσιες εκθέσεις τους και βάσει της νομοθεσίας υπόκεινται σε διαγραφή.
Με αφορμή τη συζήτηση, στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, πρότασης νόμου με την οποία επιχειρείται η μείωση των χρηματικών κυρώσεων από €500 σε €150 για εταιρείες που δεν έχουν καταθέσει ετήσιες εκθέσεις τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ήρθε στο φως η επίσημη πληροφορία πως 98 χιλ. εταιρείες δεν έχουν υποβάλει τις ετήσιες εκθέσεις τους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, λέχθηκε από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών πως δεν μπορούν να διαγραφούν οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται (όπως προβλέπει ο οικείος νόμος), εξαιτίας ενστάσεων που φέρει το Τμήμα Φορολογίας για φορολογικούς λόγους (π.χ. χρέη προς το Δημόσιο που θα διαγραφούν αν διαγραφούν οι χρεώστες).
Όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, υπάρχουν πέραν των 80 χιλ. ενστάσεων. Σημειώνεται πως σύμφωνα με λογιστική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι εγγεγραμμένες εταιρείες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας οφείλουν να καταχωρίσουν στον Έφορο Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας την ετήσια έκθεσή τους το αργότερο εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία που ολοκληρώνουν και κλείνουν τους λογαριασμούς τους.
Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως το Τμήμα Φορολογίας δεν συναινεί στη διαγραφή των εταιρειών και υποβάλλει ένταση όταν οι εταιρείες δεν υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Διερωτήθηκε μάλιστα, κατά πόσο, χωρίς οι εταιρείες να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις, μπορεί το Τμήμα Φορολογίας να γνωρίζει εάν αυτές έχουν ή όχι οφειλές προς το Κράτος. Σημείωσε, επίσης, πως όταν οι εταιρείες εξοφλήσουν τις οφειλές τους και είναι αδρανείς, τότε το τμήμα συναινεί να διαγραφούν.
Από την πλευρά της, η Έφορος Εταιρειών Ειρήνη Μυλώνα Χρυσοστόμου, μιλώντας στον «Φ», δήλωσε πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία το Τμήμα να επικαιροποήσει το μητρώο, ώστε να παραμείνουν σε αυτό μόνο οι ενεργές εταιρείες. Όπως είπε, η πρόθεση του Τμήματος είναι να διατηρεί πλήρως επικαιροποιημένο και συμμορφούμενο το μητρώο. Τόνισε, επίσης, πως η ανάγκη συνεχούς επικαιροποίησης του μητρώου απορρέει από ευρωπαϊκή Οδηγία.
Σύμφωνα με την Έφορο, οι 98 χιλ. εταιρείες δεν έχουν καταχωρίσει τις οικονομικές τους καταστάσεις, είναι χωρίς διευθυντή και γραμματέα και οφείλουν στο κράτος το ετήσιο τέλος εταιρειών. «Ζητούμε να συνεργαστούμε με τις αρμόδιες αρχές. Εμείς θέλουμε να διαγράψουμε τις αδρανείς εταιρείες αλλά δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας τις οφειλές των εταιρειών».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως το Τμήμα Εταιρειών προχωρεί συχνά σε εκστρατείες συμμόρφωσης των εταιρειών.
Η σχετική πρόταση νόμου για τη μείωση του προστίμου σε εταιρείες που δεν έχουν καταθέσει εμπρόθεσμα ετήσιες εκθέσεις τους οδηγείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τη διαφωνία των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών.
Προ ημερών, εκπρόσωπος του Τμήματος Εφόρου Εταιριών είχε αναφέρει ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να εξευρεθεί μία κοινώς αποδεκτή ρύθμιση της υποχρέωσης καταχώρισης της ετήσιας έκθεσης και των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, ώστε να διευκολυνθούν οι εταιρείες ως προς την έγκαιρη συμμόρφωσή τους με τις διατάξεις της νομοθεσίας.
Επιπρόσθετα, λέχθηκε ότι επί του παρόντος η οποιαδήποτε μείωση της χρηματικής επιβάρυνσης δεν είναι πρακτικά εφικτή, διότι δε θα είναι συμβατή με το μηχανογραφικό σύστημα του Εφόρου Εταιρειών, ενώ η οποιαδήποτε μείωση θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση νέου συστήματος μηχανογράφησης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή περί τα τέλη του 2025.