Το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή θα προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, η οποία δυνατό να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για βελτίωση της διαφάνειας στην αγορά. Θα παρέχει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, άμεση πληροφόρηση στον καταναλωτή, σε καθημερινή βάση, για τις τιμές βασικών προϊόντων για ένα νοικοκυριό.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου e procurement και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους εντός δύο μηνών.
Επί του παρόντος, εμπειρογνώμονες ετοιμάζουν τους όρους εντολής του διαγωνισμού.
Το e-kalathi αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του έτους, παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσει το καλοκαίρι.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης δήλωσε στον Φιλελεύθερο πως οι όροι εντολής του διαγωνισμού αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. «Θέλουμε να είμαστε 100% βέβαιοι πως είναι σωστές οι διαδικασίες, γι’ αυτό οι όροι εντολείς τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης από εμπειρογνώμονες» επισήμανε.
Είπε ακόμα ότι στόχος της Υπηρεσίας είναι να διασφαλίσει ότι η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι εύχρηστη και λειτουργική.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων, έτσι ώστε να επιλέγουν τις υπεραγορές οι οποίες τα πουλούν σε πιο φθηνές τιμές. Υποχρέωση για να αναρτούν καθημερινά τις τιμές των προϊόντων θα έχουν οι υπεραγορές με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από €5 εκατ. Μάλιστα, όσες επιχειρήσεις υποχρεούνται αλλά δεν το πράττουν θα βρίσκονται αντιμέτωπες με κυρώσεις.
Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο e-καλάθι και για τα οποία θα γίνεται σύγκριση τιμών θα πρέπει να έχουν τον ίδιο κωδικό προϊόντος (barcode). Aρχικά, στην εφαρμογή θα γίνεται η σύγκριση των τιμών περίπου 300 με 350 προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούν σε εβδομαδιαία βάση οι καταναλωτές. Δηλαδή, θα επιλεγούν αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και βαρύτητα στο καλάθι του νοικοκυριού καθώς και με βάσει στατιστικών δεδομένων.
Τα προϊόντα που θα ενταχθούν στην εφαρμογή χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες καθώς θα αφορούν είδη οικιακής χρήσης , τρόφιμα και βρεφικά είδη.
Συγκεκριμένα, τα προϊόντα θα καθοριστούν με διάταγμα που θα εκδώσει ο υπουργός Εμπορίου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το e-kalathi μέσω του τηλεφώνου, άλλων έξυπνων συσκευών, καθώς και μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.
«To e-kalathi θα αφορά μια εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (android και iOS), αλλά και διαδικτυακή εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή» υπογράμμισε ο κ. Καραγιώργης. Κάθε εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γνωστοποιεί στον καταναλωτή την εξέλιξη των τιμών που αγοράζει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές θα έχουν ενημέρωση για το κόστος που είχε το καλάθι του νοικοκυριού πριν από έξι μήνες καθώς και για το κόστος που θα έχουν τα ίδια προϊόντα την δεδομένη στιγμή.
Η αυξομείωση των τιμών θα παρουσιάζεται μέσω γραφικών παραστάσεων.
Παρόλο που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πέρασε μέσα από συμπληγάδες μέχρι να εγκριθεί από τη Βουλή, καθώς υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από επηρεαζόμενους φορείς, υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις επιχειρήσεις για να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων.