Ουδέποτε το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) έδωσε οδηγίες όπως η βαθμολογία των δημοσίων υπαλλήλων, στο ιεραρχικό επίπεδο 2, να κυμαίνεται από το 5 μέχρι το 8, υποστηρίζει το Τμήμα, αποδίδοντας την ανησυχία που προκλήθηκε στην προσπάθεια των προϊστάμενων να αποφύγουν τις ισοπεδωτικές αξιολογήσεις.
Στην εγκύκλιό του ΤΔΔΠ που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα το Τμήμα ενημέρωνε πως βάσει του νέου συστήματος αξιολόγησης θα πρέπει να αποφευχθεί η ισοπεδωτική αξιολόγηση, έτσι ώστε να μην βαθμολογηθούν σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί ως εξαίρετοι.
Η εν λόγω εγκύκλιος αλλά πολύ περισσότερο η ερμηνεία που έδωσαν σε αυτήν κάποιοι αξιολογητές φαίνεται να ήταν και η αφορμή για την αναστάτωση που όπως έγραψε ο «Φ» που προκλήθηκε στις τάξεις ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με το νέο σύστημα αξιολόγησης που περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εγκύκλιος του Τμήματος κυκλοφόρησε την 11η Ιανουαρίου με την οποία δίνονταν οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης των κρατικών λειτουργών. Σημειώνεται πως το νέο σύστημα αξιολόγησης επιχειρεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων και αδυναμιών του προηγούμενου συστήματος αξιολόγησης και κυρίως του προβλήματος της ισοπεδωτικής αξιολόγησης, που λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους υπαλλήλους, δυσχεραίνει τη διαδικασία των προαγωγών και αποτελεί στην ουσία τροχοπέδη στη βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.
Η πρώτη λειτουργός του ΤΔΔΠ Μαρία Κλεάνθους, μιλώντας στον «Φ» δεν απέκλεισε με τη σειρά της οι προϊστάμενοι να έκαναν τις συστάσεις στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την ισοπεδωτική αξιολόγηση που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ανέφερε, όμως, πως οι προϊστάμενοι θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν και να διευκρινίσουν τις οδηγίες τους. Όπως είπε, σκοπός των νέων κανονισμών είναι να διαβαθμίσουν το προσωπικό και να βαθμολογούν με 9 και 10 τους εργαζόμενους που αποδίδουν περισσότερο και αυτούς που εργάζονται πέραν του αναμενόμενου.
Σύμφωνα με την κ. Κλεάνθους, οι νέοι κανονισμοί περιγράφουν τον τρόπο βαθμολόγησης για να αποφευχθεί η υπερβαθμολόγιση, προσθέτοντας πως η βαθμολογία 9 και 10 θα πρέπει να δίνετε στους εργαζόμενους που διακρίνονται.
Ανησυχεί η ΠΑΣΥΔΥ
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, επιβεβαίωσε πως υπάρχει ανησυχία στην οργάνωση για το αποτέλεσμα που θα έχει η πρώτη αξιολόγηση σύμφωνα με το νέο σύστημα. Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη του στον «Φ» ο κ. Ματθαίου είχε αναφέρει πως η ΠΑΣΥΔΥ διαχρονικά τασσόταν υπέρ της αλλαγής του συστήματος αξιολόγησης, για να αποφευχθεί η ισοπεδωτική κρίση της απόδοσης των υπαλλήλων.
Ωστόσο, είπε, ο τρόπος με τον οποίο έχει προωθηθεί η σοβαρότερη πτυχή της μεταρρύθμισης δεν ήταν ο ενδεδειγμένος. Σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου η εκπαίδευση των αξιολογητών έγινε ετεροχρονισμένα ενώ δεν έχει προγραμματιστεί καμία εκπαίδευση για τους αξιολογούμενους υπαλλήλους. Είπε, επίσης πως δεν δόθηκε η ευκαιρία πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος, εκφράζονταν ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει σειρά ενστάσεων και αμφισβητήσεων ή ακόμα και για δικαστικές προσφυγές για τις επικείμενες αξιολογήσεις.
Η επίμαχη εγκύκλιος
Το ΤΔΔΠ στην εγκύκλιο του για το θέμα τόνιζε πως ιδιαίτερα καθοδηγητικός στη διαδικασία αξιολόγησης είναι ο κανονισμός 8 που περιγράφει την αριθμητική βαθμολογία από το 1 μέχρι το 10 για αξιολόγηση των υπαλλήλων του ιεραρχικού επιπέδου 2.
Ο συγκεκριμένος κανονισμός «αποσκοπεί στην καθοδήγηση των προϊσταμένων και των λειτουργών αξιολόγησης , ώστε να διαβαθμίζουν ανάλογα την αξιολόγηση των υπαλλήλων τους, προκειμένου η αξιολόγηση τους να είναι δίκαιη και αντικειμενική, να αποφεύγεται η ισοπεδωτική αξιολόγηση και γενικά να εξυπηρετούνται οι σκοποί της αξιολόγησης» τονίζεται στην εγκύκλιο. Μάλιστα διευκρινίζει πως «ειδικά οι βαθμοί 9 και 10 θα πρέπει να αποδοθούν μόνο σε υπαλλήλους που διακρίνονται από τους συναδέλφους τους και συνεπώς δεν μπορούν όλοι να λαμβάνουν τέτοια βαθμολογία».