Μπορεί οι νέες αναφορές του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού για την ΑΤΑ να μην απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα, ωστόσο αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις συντεχνίες, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους.

Θυμίζουμε ότι οι αναφορές του υπουργού Οικονομικών έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΚΕΒΕ τη Δευτέρα, με τον κ. Κεραυνό ξεκάθαρα να διασυνδέει τον θεσμό με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να εκφράζει εκ νέου ανησυχία για τις επιπτώσεις του θεσμού στη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου. Συγκεκριμένα, απαντώντας μετά τη συνάντηση με το ΚΕΒΕ για τα φλέγοντα θέματα που έχουν τεθεί από το ΚΕΒΕ, όπως το ξένο εργατικό δυναμικό, την ΑΤΑ (σ.σ. την οποία το ΚΕΒΕ θέλει να καταργήσει και να αντικαταστήσει με άλλο μηχανισμό), τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου και τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Κεραυνός απάντησε ότι γίνονται κάποιες συμφωνίες στα πλαίσια της εφαρμογής διαφόρων πολιτικών, για να προσθέσει πως «όταν αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να γίνονται διορθώσεις, πρέπει να γίνονται οι διορθώσεις».

Για την ΑΤΑ ιδιαίτερα, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε τη γνωστή, όπως ανέφερε, θέση ότι η ΑΤΑ πρέπει πλέον να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς και άλλες πτυχές που θα πρέπει να εξεταστούν.

«Ξεκαθαρίστε, κύριοι»…

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΣΕΚ αλλά και της ΠΕΟ, καθώς για το θέμα μόλις προ μερικών μηνών υπήρξε μεταβατική συμφωνία με ισχύ έως τον Ιούνιο του 2025, η οποία προβλέπει συνέχιση του διαλόγου.

Έχοντας προφανώς κατά νου και τις αναφορές του υπουργού Εργασίας Γιάννη Ιωάννου για το θέμα, ο οποίος υπενθυμίζουμε πως με την ανάληψη των καθηκόντων του -και ενώ υπήρχε ακόμα η διαφορά για την ανανέωση της συμφωνίας για την ΑΤΑ- χαρακτήρισε τον θεσμό κοινωνική κατάκτηση, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ζήτησε χθες να υπάρξει ξεκαθάρισμα της θέσης της Κυβέρνησης.

Με πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Εργατική Φωνή», την εφημερίδα της ΣΕΚ, ο κ. Μάτσας καλεί στην ουσία την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί στις «κόκκινες γραμμές», όπως τιτλοφορείται το άρθρο του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον θεσμό της ΑΤΑ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ιδιαίτερα για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή παρατηρείται ανομοιομορφία στις θέσεις των κυβερνώντων.

«Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη καλείται να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε όλα τα μεγάλα και ανοικτά ζητήματα και να ακολουθήσει μια ομοιόμορφη πολιτική, αποφεύγοντας αντικρουόμενες και αντιφατικές τοποθετήσεις ανάμεσα στα διάφορα υπουργεία», αναφέρεται στο άρθρο, στο οποίο καταγράφονται ως μεγάλα ζητήματα, ανάμεσα σ’ άλλα, η ΑΤΑ, η φορολογική μεταρρύθμιση, το συνταξιοδοτικό και η στρατηγική απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερα για την ΑΤΑ, ο γ.γ. της ΣΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να αναχαιτίσει την προσπάθεια των εργοδοτών για αποδόμηση του θεσμού και να σταματήσει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση της φιλοσοφίας της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Το ζητούμενο, προσθέτει, θα πρέπει να είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και η διασφάλιση της παραχώρησης της ΑΤΑ για το σύνολο των εργαζομένων.

Ο κ. Μάτσας αναφέρει ακόμα: «Θα πρέπει να αναχαιτιστεί επίσης η προσπάθεια των εργοδοτών για αποδόμηση του θεσμού της ΑΤΑ, η φιλοσοφία του οποίου είναι σαφής και ξεκάθαρη, όπως και η παραπομπή που γίνεται στη Μεταβατική Συμφωνία. Η μεγάλη πρόκληση δεν αφορά ούτε την υποβάθμιση του θεσμού, ούτε τη διαφοροποίηση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ, ούτε τη διασύνδεσή της με την παραγωγικότητα, ούτε βέβαια και την κλιμακωτή απόδοση, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάργησή της, αλλά την επέκταση της εφαρμογής της, έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων. Επειδή λοιπόν κατά το 2024 θα κληθούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις, μετατρέποντας τις σε προοπτικές κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, η Κυβέρνηση θα πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς και ξεκάθαρα, όπως βέβαια και ενιαία, σε σχέση κυρίως με τις «κόκκινες γραμμές», προδιαγράφοντας τη δυνατότητα ομαλής μετάβασης στην επόμενη ημέρα, αλλά και πολύ περισσότερο στην επόμενη εποχή».

ΠΕΟ: Ταυτίζεται με εργοδότες ο ΥΠΟΙΚ

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΕΟ στις αναφορές του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγορεί ότι ταυτίζεται με τις θέσεις των εργοδοτών. Του χρεώνει, επίσης, αντιθεσμική παρέμβαση.

«Με ιδιαίτερη ανησυχία σημειώνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στις θέσεις που προβάλλουν οι εργοδότες για διασύνδεση της ΑΤΑ με κριτήρια όπως η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα έχουν βρει σύμμαχο και τον υπουργό Οικονομικών», αναφέρει ανακοίνωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, συμπληρώνοντας πως «η φιλοσοφία της ΑΤΑ, όπως αυτή έχει επιβεβαιωθεί και στη μεταβατική συμφωνία του 2017, η οποία αποτελεί παράρτημα και της νέας μεταβατικής συμφωνίας του 2023, είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και δεν θα δεχθούμε να εκφυλιστεί και να αναιρεθεί ο σκοπός και ο στόχος της ΑΤΑ με εισαγωγή παραμέτρων άσχετων με τον στόχο της».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΟ προσθέτει πως θεωρεί ταυτόχρονα «πρωτόγνωρο, λανθασμένο και αντιθεσμικό ο υπουργός Οικονομικών, πριν από την έναρξη του θεσμοθετημένου διαλόγου που προβλέπεται με βάση τη συμφωνία να διεξαχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025 μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων, να παίρνει θέση, ουσιαστικά συντασσόμενος με θέσεις που εδώ και χρόνια εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Αυτές οι δηλώσεις δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για την πολιτική και τους στόχους της Κυβέρνησης για την ΑΤΑ και αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν η θέση της είναι ο εκφυλισμός της ΑΤΑ».

Θα τα πει διά ζώσης αύριο στον Μάκη Κεραυνό η ΔΕΟΚ

Ούτε και στην ΔΕΟΚ φαίνεται να άρεσαν οι τελευταίες αναφορές του ΥΠΟΙΚ για την ΑΤΑ, όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον «Φ» ο νέος πρόεδρος της συντεχνίας Στέλιος Χριστοδούλου.

Ο ίδιος σημείωσε πως το θέμα της ΑΤΑ θα είναι ένα από κύρια ζητήματα που θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει η νέα ηγεσία της ΔΕΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών αύριο Παρασκευή.

Ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε, πάντως, πως η ΑΤΑ παραδοσιακά έχει βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία του τόπου και πως ο θεσμός αυτό που διασφαλίζει είναι την αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.  Σε καμία περίπτωση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, δεν πρέπει η ΑΤΑ να συνδεθεί με την παραγωγικότητα ή άλλα παρεμφερή δεδομένα, καθότι η παραγωγικότητα είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη για την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων.

Πρόκειται, εξήγησε, για δύο διαφορετικά πράγματα. Την ίδια ώρα, παρατήρησε πως σε άλλες χώρες όπου δεν εφαρμόζεται ο θεσμός, τα τελευταία χρόνια λόγω και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων το συνδικαλιστικό κίνημα ήταν αναγκασμένο να ζητά τεράστιες μισθολογικές αυξήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούνταν απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Εν ολίγοις, σημείωσε, πέραν της αναπλήρωσης των μισθών, η ΑΤΑ αποτελεί και μηχανισμό διασφάλισης διαρκούς εργατικής ειρήνης, σημειώνοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο έχει αποδείξει πρόσφατα πως θα περιφρουρήσει τον θεσμό και παρά τη θέση των εργοδοτών για κατάργηση της θα επιχειρήσει και να τον επεκτείνει σε όλους τους εργαζομένους βάσει και της Οδηγίας της ΕΕ, που στοχεύει σε διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ κατέγραψε επίσης τον ρόλο του Υπουργείου Εργασίας για διαφύλαξη του θεσμού και για τήρηση των όσων έχουν πρόσφατα συμφωνηθεί καλώντας τον Υπουργό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.