Διαστημικός βράχος με διάμετρο γύρω στο ένα μέτρο καταγράφηκε την Κυριακή σε βίντεο να διαλύεται φλεγόμενος στην ατμόσφαιρα πάνω από το Βερολίνο, λίγες ώρες μετά την ανακάλυψή του από έναν διάσημο κυνηγό αστεροειδών στην Ουγγαρία.

Είναι μόλις η όγδοη φορά στα χρονικά της αστρονομίας που ένας αστεροειδής ανακαλύπτεται πριν φτάσει στη Γη.

Είναι επίσης η τρίτη τέτοια επιτυχία για τον Κριστιάν Σαρνέτσκι, ερευνητή του αστεροσκοπείου Κόνκολι στα όρη Μάτρα της Ουγγαρίας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Σαρνέτσκι εντόπισε τον εισερχόμενο αστεροειδή με ένα τηλεσκόπιο των 60 εκατοστών και έστειλε τα δεδομένα στη NASA.

Λίγο αργότερα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέφερε στο Twitter ότι ο βράχος επρόκειτο να εισέλθει στην ατμόσφαιρα δυτικά του Βερολίνου στις 21 Ιανουαρίου στις 02.32 ώρα Κύπρου.

Το βίντεο που τραβήχτηκε από live κάμερα στη Λειψία καταγράφει το μετέωρο ως πύρινη γραμμή που εμφανίζεται στον ουρανό για λίγα δευτερόλεπτα.

Το αντικείμενο άρχισε να διαλύεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Βερολίνου και κάποια θραύσματα δεν αποκλείεται να έπεσαν στο έδαφος ως μετεωρίτες, εκτίμησε μιλώντας στο CBS ο Ντένις Βίντα του Πανεπιστημίου Γουέστερν στον Καναδά.

Ο Σαρνέτσκι, ο οποίος έχει ανακαλύψει εκατοντάδες αστεροειδείς στην καριέρα του, είχε εντοπίσει και τον αστεροειδή 2022 EB5 περίπου δύο ώρες πριν την είσοδό του στην ατμόσφαιρα τον Μάρτιο του 2022, καθώς και τον αστεροειδή Sar2667 που εξερράγη πάνω από τη Μάγχη τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, το 99% των αστεροειδών με διάμετρο κάτω από 30 μέτρα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

in.gr