Αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων, προκειμένου οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία να λάβουν το δικό τους μερτικό από τη σημαντική άνοδο του τουριστικού κλάδου, ζητούν οι συντεχνίες ξενοδοχοϋπαλλήλων, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στη βαριά βιομηχανία του τόπου.

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις των συντεχνιών και των συνδέσμων ξενοδόχων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου. Ήδη οι συντεχνίες ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ, μετά από σχετική έγκριση που έλαβαν από τα γενικά τους συμβούλια, στις 31 Δεκεμβρίου υπέβαλαν προς τους εργοδοτικούς συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ τα αιτήματά τους, που αφορούν μισθολογικές αυξήσεις, αυξήσεις στα ταμεία προνοίας και βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως έγραψε προχθές η «Εργατική Φωνή», το εκφραστικό όργανο της ΣΕΚ.

Όπως πληροφορούμαστε, για την ώρα η εργοδοτική πλευρά δεν έχει υποβάλει δικά της αιτήματα, αλλά ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ έχουν εδώ και ενάμιση μήνα εκφράσει την πρόθεση τους για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο ανανέωσης της σύμβασης που έληξε μόλις στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023, μετά τη συμφωνία που υπήρξε το 2022 για μικρή παράταση της προηγούμενης σύμβασης.

Βελτίωση μισθών

Μιλώντας στον «Φ», ο γενικός γραμματέας της ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ Νεόφυτος Τιμινής επιβεβαίωσε πως τα αιτήματα που διαμόρφωσε από κοινού το συνδικαλιστικό κίνημα στοχεύουν στη βελτίωση των μισθών κι άλλων ωφελημάτων των εργαζομένων, καταγράφοντας τη συμβολή του προσωπικού στην ανάκαμψη του τομέα, που μόλις προχθές επιβεβαιώθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία, καθώς οι αφίξεις τουριστών επανήλθαν πέρσι σχεδόν στο ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως τα αιτήματα των συντεχνιών διαμορφώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εντάθηκαν εξαιτίας και της πανδημίας, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και οι συχνές παραβιάσεις της σύμβασης.

Στόχος μας, ανέφερε ο κ. Τιμινής, είναι το ξενοδοχειακό επάγγελμα να επανακτήσει την αίγλη του και να γίνει ξανά ελκυστικό για φοιτητές, νέους εργαζομένους αλλά και για το υφιστάμενο προσωπικό. Ανέφερε πως αυτό θα αποτρέψει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, καλώντας την εργοδοτική πλευρά να αντιμετωπίσει το ζήτημα στο ίδιο πλαίσιο.

«Συμβάλαμε στην απογείωση»

Σε δικές του δηλώσεις, στην «Εργατική Φωνή», ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ Μιχάλης Φράγκου ανέφερε πως στόχος της Ομοσπονδίας είναι η εφαρμογή της πολιτικής αιτημάτων της ΣΕΚ για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και στα ταμεία προνοίας, καθώς και επαναφορά των παρεμφερών ωφελημάτων, όπως αυτά συμπεριλαμβάνονταν στη σύμβαση του 2012.

Στις δηλώσεις του κατέγραψε την ανάκαμψη του τομέα, αναφέροντας πως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταγράφουν τα εξαίρετα αποτελέσματα της περσινής τουριστικής περιόδου, που πλησίασαν κατά πολύ τα αποτελέσματα του 2019.

Συνεπώς, πρόσθεσε, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία, αντικρίζοντας θετικά τα αιτήματα των εργαζόμενων, που συνέβαλαν στην τουριστική απογείωση.

Ζητούν και κατοχύρωση συλλογικής σύμβασης

Για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και απολαβών στα ξενοδοχεία, οι συντεχνίες φαίνεται να ζητούν, πέραν από αυξήσεις, και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για κατοχύρωση της συλλογικής σύμβασης, η οποία μαζί με τη σύμβαση στις οικοδομές αποτελούν τις δύο μεγάλες κλαδικές συμβάσεις στον τόπο, καλύπτοντας μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Σημειώνεται, όμως, πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ζητούν οι συντεχνίες αποτελούν για την ώρα ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη μη επίτευξη συμφωνίας για ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, με τον διάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση να συνεχίζεται εδώ και μήνες. Οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση στην οικοδομική, η οποία έληξε από τον Μάιο του 2022, γίνονται πλέον με τη βοήθεια της μεσολαβητικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, καθώς ο απευθείας διάλογος των δύο πλευρών έχει εδώ και καιρό καταλήξει σε αδιέξοδο.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας να αποτραπεί εργατική αναταραχή στον κλάδο συνεχίζεται και μάλιστα σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων. Στο πλαίσιο για ανανέωση της σύμβασης συζητείται, επίσης, μετά από αίτημα της εργοδοτικής πλευράς και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, που ταλαιπωρεί και την οικοδομική βιομηχανία, όπως κι άλλους τομείς της οικονομίας.