Εξπρές διαδικασίες στην εξέταση των αιτήσεων ΕΕΕ, μέσω των οποίων ο χρόνος αναμονής μειώθηκε κατά 75%, καθώς και τερματισμό επιδομάτων λόγω εξαπάτησης όπως συνέβη τους τελευταίους πέντε μήνες για 204 περιπτώσεις, ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου.

Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ΕΕΕ, με αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και χρήση της τεχνολογίας. Στόχος, των αλλαγών, είναι επίσης η ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο με την ένταξη τους στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης ή ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Συγκεκριμένα η κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε σε κατακόρυφη μείωση του χρόνου αναμονής εξέτασης των αιτήσεων ΕΕΕ κατά 75%, αφού από 12-24 μήνες εξέτασης, ο χρόνος έπεσε στις 90 μέρες με επιδίωξη να φτάσει στις 60.

Ενδεικτικά, είπε η υφυπουργός, από την 1η Μαρτίου 2023 μέχρι το τέλος του έτους, εξετάστηκαν 8.239 αιτήσεις, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούσαν από τα τέλη του 2020. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαν εξεταστεί 6.769 αιτήσεις, δηλαδή 22% λιγότερες. Στο διάστημα αυτών των έξι μηνών, καταχωρήθηκαν 3.628 αιτήσεις.

Αναλυτικά τον περασμένο Μάρτιο εκκρεμούσαν 5.162 αιτήσεις, εξετάστηκαν 1.260 και καταχωρήθηκαν 449 νέες. Τον Απρίλιο εκκρεμούσαν 4.938 αιτήσεις, εξετάστηκαν 540 και καταχωρήθηκαν 316 νέες. Τον Μάιο εκκρεμούσαν 4.848 αιτήσεις, εξετάστηκαν 472 και καταχωρήθηκαν 382 νέες. Τον Ιούνιο εκκρεμούσαν 4.564 αιτήσεις, εξετάστηκαν 560 και καταχωρήθηκαν 276 νέες.

Τον Ιούλιο εκκρεμούσαν 4.480 αιτήσεις, εξετάστηκαν 293 και καταχωρήθηκαν 209 νέες. Τον Αύγουστο εκκρεμούσαν 4.445 αιτήσεις, εξετάστηκαν 289 και καταχωρήθηκαν 254. Τον Σεπτέμβριο εκκρεμούσαν 3.977, εξετάστηκαν 962 και καταχωρήθηκαν 494. Τον Οκτώβριο εκκρεμούσαν 3.290, εξετάστηκαν 1.015 και καταχωρήθηκαν 328 νέες. Τον Νοέμβριο εκκρεμούσαν 2.263, εξετάστηκαν 1.319 και καταχωρήθηκαν 292 νέες. Τον Δεκέμβριο εκκρεμούσαν 1.362, εξετάστηκαν 1.529 και καταχωρήθηκαν 628 νέες.

Την 1η Ιανουαρίου 2024 εκκρεμούσαν για εξέταση 1.362 αιτήσεις, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκκρεμούσαν 5.828. Δηλαδή, μειώθηκαν οι εκκρεμότητες κατά 74%.

Παράλληλα, η κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι μέσω ελέγχων τερματίζονται επιδόματα όταν εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθεια εξαπάτησης από τους αιτητές. «Όχι παροχές επιδομάτων σε όσους επιτηδευμένα ξεγελούν το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Από τον περασμένο Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν 303 στοχευμένοι έλεγχοι και διεκόπη το ΕΕΕ σε 204 περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι εξοικονομούνται €1,7 εκατ. σε ετήσια βάση. «Οι στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα στις υψηλού ρίσκου περιπτώσεις, οι οποίες εντοπίζονται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης».

Εξοικονόμηση μέσω τεχνολογίας

Πέρα από τους ελέγχους, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί και ως εργαλείο προτεραιοποίησης των αιτήσεων, σημείωσε η κ. Ευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «οι πλείστοι εκ των εξυπηρετούμενων του ΕΕΕ είναι άτομα τα οποία έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως ΑμεΑ, παιδιά, υπερήλικες, θύματα βίας.
Η χρήση της τεχνολογίας από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, βοήθησε στον εκσυγχρονισμό καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων.

«Εφαρμόστηκε ρομποτική εφαρμογή αυτοματοποίησης διεργασιών, με την οποία αυτοματοποιούνται έλεγχοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν χρονοβόροι» είπε η υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο διενεργήθηκαν περίπου 10.800 αυτοματοποιημένοι έλεγχοι, σε περίπου 32 εργάσιμες ημέρες. Χωρίς την των εν λόγω τεχνολογία οι εργασίες θα ολοκληρώνονταν σε 737 εργάσιμες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 705 εργατοημερών, δηλαδή εξοικονόμηση 2,64 υπαλλήλων για ένα χρόνο ή €49.375 για υπαλλήλους της θέσης Α2-5-7.

Επιπλέον, είπε, από τον Ιούνιο του 2023 έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική αίτηση για ΕΕΕ. Με στόχο να επεκταθεί η χρήση της, το Υφυπουργείο θα ενισχύσει τα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, όπως επίσης και οι κοινωνικοί λειτουργοί της Γειτονιάς, ενώ θα συνεργαστούν για το σκοπό αυτό και με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δικαιούχος, είπε ακόμη, θα ενημερώνεται πλέον αυθημερόν μέσω sms σε περίπτωση επικείμενης αναστολής πληρωμής του επιδόματος.

«Να σπάσει ο κύκλος εξάρτησης από το ΕΕΕ»

Το ΕΕΕ δεν είναι μόνο μια επιδοματική παροχή, υπογράμμισε η υφυπουργός, «αλλά κυρίως η προσπάθεια απεγκλωβισμού των δικαιούχων από το επίδομα και την αδράνεια και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση τους στο κοινωνικό σύνολο». Αυτό που επιχειρούμε, τόνισε, «είναι να σπάσει ο κύκλος της εξάρτησης από το ΕΕΕ και να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός πριν εδραιωθεί η αδράνεια.
Η ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο επιτυγχάνεται μέσω του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης.

Ο εκάστοτε δικαιούχος του ΕΕΕ περνά από εξατομικευμένες αξιολογήσεις ώστε να διαφανεί αν είναι ικανός για εργασία ή για κατάρτιση, ή σε διαφορετική περίπτωση να διαμορφωθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Καταρτίζεται σε έκαστο εξυπηρετούμενο ατομικό πλάνο με συμφωνητικό συνεργασίας, στο οποίο περιέχονται οι στόχοι που καταλήγουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης για όσους κρίνεται ότι μπορούν.

Το συμφωνητικό συνεργασίας είναι δεσμευτικό για τον εξυπηρετούμενο, διαρκεί περίπου έξι μήνες (εκτός από ιδιάζουσες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να δοθεί παράταση) και η παραβίασή του οδηγεί στην αποκοπή του επιδόματος. Το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του σε δικαιούχους, οι οποίοι είναι σε ηλικία που θα μπορούσαν να εργαστούν μετά από υπόδειξη από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας», είπε η κ. Ευαγγέλου.