Αναζωπύρωση της ακρίβειας στην Κύπρο θα επιφέρει από τα τέλη Ιανουαρίου η σοβαρή ανωμαλία που προκαλούν οι αντάρτες Χούθι στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το νέο κύμα ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε στον Φιλελεύθερο ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, τα στοιχεία και τα μηνύματα από τους μεγάλους προμηθευτές του λιανικού εμπορίου συνηγορούν πως ένας νέος γύρος αυξήσεων τιμών θα επηρεάσει καταστήματα, υπεραγορές και καταναλωτές περί τα τέλη Ιανουαρίου.
Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή και του γενικού διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου, οι οποίοι τοποθετούν και αυτοί τις ανατιμήσεις προϊόντων εντός των επόμενων 30 ημερών.

Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού συνδέεται αυτή τη φορά άμεσα με τις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αναγκάζοντας τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες να στέλνουν τα πλοία τους μέσω Αφρικής στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, με σημαντικά αυξημένο κόστος ναύλων, καθώς απαιτούνται περισσότερος χρόνος στη θάλασσα και περισσότερα καύσιμα και άλλα έξοδα.

Σε είδη πέραν των τροφίμων

Αυτό που τονίζει μέσω του «Φ» ο κ. Αντωνίου του ΠΑΣΥΛΕ είναι ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων ως επί το πλείστον θα αφορούν είδη ένδυσης, υπόδησης, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, εξαρτήματα, κάποιες πρώτες ύλες, κτλ και όχι τόσο τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επισήμανε πως η κατάσταση στον χώρο του λιανικού εμπορίου ομαλοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες από τις αναταράξεις που επέφεραν η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην τιμολόγηση.

Ο Μάριος Τσιακκής από πλευράς του σημείωσε πως τα επιπλέον ναυτικά μίλια που υποχρεώνονται να κάνουν τα εμπορικά πλοία προσθέτουν σημαντικό χρόνο και κόστος σε κάθε ταξίδι, που με τη σειρά τους αύξησαν ήδη τα ναύλα για τη χρησιμοποίηση των πλοίων και το κόστος των κοντέινερς για τους εμπορευόμενους, επηρεάζοντας σημαντικά και τη διαθέσιμη χωρητικότητα.

Με αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς κοντέινερς να συνεχίζουν να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, οι ναύλοι στις γραμμές Ασίας – Ευρώπης έχουν εκτοξευτεί πάνω από 100% σε σχέση με την περίοδο πριν από τη συγκεκριμένη κρίση, με την αύξηση για εμπορευόμενους στην Κύπρο να πλησιάζει στο 180%, μας ανέφερε ο γγ του ΚΕΒΕ.  Πέραν τούτου, ο κ. Τσιακκής σημείωσε πως, ενδεχομένως, άλλος ένας παράγοντας που θα ωθήσει τις τιμές πολλών προϊόντων προς τα πάνω είναι η εκφόρτωση προϊόντων σε λιμάνια της Ιταλίας και της Ελλάδας, πριν αυτά ξαναφορτωθούν σε πλοία για να φτάσουν στην Κύπρο, κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο κ. Αντωνίου της ΟΕΒ.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στον «Φ» ότι οι επιπτώσεις της  αύξησης του κόστους μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και της αύξησης των τιμών φορτίου θα φέρει αναταράξεις στο εγχώριο λιανικό εμπόριο, με σημαντικές ανατιμήσεις τιμών, με το πρόβλημα, όπως είπε, να είναι σύνθετο και περίπλοκο. Επισήμανε ότι η λύση σε αυτή την εξίσωση είναι δύσκολη, με πολλές μεταβλητές.

Η ανάγκη για δάνεια

Ο κ. Τσιακκής πρόσθεσε ότι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που μπορεί εμμέσως να συμβάλει σε αύξηση των τιμών είναι η καθυστέρηση που προκύπτει στην παραλαβή των εμπορευμάτων, κάτι που πιθανό να υποχρεώσει τους εισαγωγείς να κάνουν μεγαλύτερες παραγγελίες. Αυτό το επιπλέον κόστος για μεγαλύτερες παραγγελίες θα πρέπει να το καλύψουν λαμβάνοντας δάνεια, εξήγησε, επομένως η αποπληρωμή αυτών των δανείων, σε συνθήκες υψηλών επιτοκίων, ενδέχεται να επηρεάσει με τη σειρά της την τιμή πώλησης των προϊόντων.