Αν μη τι άλλο τα δύο στρατόπεδα στο περιβάλλον των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες – εργαζόμενοι) διατηρούν σε μεγάλο ποσοστό κοινές θέσεις το καθένα για τα ανοικτά εργασιακά μέτωπα, αλλά υποδέχονται το 2024 με πολύ διαφορετικές προτεραιότητες και συγκρουόμενες αναλύσεις.
Στα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των προέδρων του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ, τα οποία παρουσιάσαμε στη χθεσινή έκδοση, ήταν διάχυτη η προειδοποίηση προς το κράτος και τις συνδκαλιστικές οργανώσεις ότι μας περιμένει ένα εξίσου δύσκολο νέο έτος, κάτι που επιβάλλει συγκράτηση δαπανών και διεκδικήσεων.
Χθες, στα δικά τους πρωτοχρονιάτικα μηνύματα, ΣΕΚ και ΠΕΟ φρόντισαν -εν είδει απάντησης ίσως- να προειδοποιήσουν τους εργοδότες ότι μετά τις διαδοχικές κρίσεις και τη σχετική σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας ήρθε η ώρα για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Μεταξύ άλλων, καλύτερων μισθών.
Καλύτεροι όροι εργασίας
Στο δικό της μήνυμα, η ΠΕΟ, αφού επισημαίνει ότι πρώτον, «οι αλλεπάλληλες κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας έφεραν τους λαούς σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, αφού οι κυρίαρχοι κύκλοι φόρτωσαν στις πλάτες των εργαζομένων αυτές τις κρίσεις», και δεύτερον, «για ακόμα μια χρονιά η κατανομή του παραγόμενου πλούτου στον τόπο μας συνέχισε να είναι δραματικά άνιση εις βάρος των εργαζομένων», τονίζει ότι για την ίδια «τίθενται ως προτεραιότητες για το 2024, ο αγώνας για βελτίωση του μεριδίου των εργαζομένων από τον παραγόμενο πλούτο μέσα από την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, η μάχη για αύξηση των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, η επαναρρύθμιση της εργασίας, η λήψη πιο ουσιαστικών μέτρων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, η επαναδόμηση του κοινωνικού κράτους».
Σχεδόν πανομοιότυπες είναι και οι προτεραιότητες της ΣΕΚ, όπως παρατίθενται στο δικό της πρωτοχρονιάτικο μήνυμα: «Επέκταση και ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εκσυγχρονισμός της Στρατηγικής Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, περιλαμβανομένου και του λεγόμενου πέναλτι του 12%, έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση και διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωσης παρεμφερών ωφελημάτων, στο πλαίσιο της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν το τέλος του 2023».
Η ΣΕΚ εξηγεί ότι «η θετική ανάπτυξη της οικονομίας, η πτωτική πορεία της ανεργίας, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η δυσμενής κατανομή των απολαβών των μισθωτών πολιτών ως ποσοστό του ΑΕΠ, δικαιολογούν την υλοποίηση μιας διεκδικητικής πολιτικής για βελτίωση των μισθών και των υπόλοιπων όρων απασχόλησης των εργαζομένων».
Άλλες διεκδικήσεις
Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από Τρίτες Χώρες, η ΣΕΚ σημειώνει στο μήνυμά της ότι μέσα από δομημένο κοινωνικό διάλογο και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρέπει να διορθωθούν λάθη, στρεβλώσεις και αδυναμίες που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά εργασίας και οι οποίες αφενός τιμωρούν το ντόπιο εργατικό δυναμικό και αφετέρου πλήττουν τις επιχειρήσεις που με συνέπεια εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Η ΠΕΟ ενημερώνει αναλυτικότερα ότι διεκδικεί μεταξύ άλλων,
– Αυξήσεις που να βελτιώνουν τους πραγματικούς μισθούς και ανάλογη αναθεώρηση προς τα πάνω και των κατώτατων μισθών πρόσληψης για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.
– Εισαγωγή θεσμικών μέτρων για υποχρεωτική εφαρμογή των βασικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων. Εκπόνηση από την κυβέρνηση οδικού χάρτη για ενθάρρυνση της συνομολόγησης Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους που σήμερα δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις.
– Συνέχιση της προσπάθειας για εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων που να καταπολεμούν το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών και άλλων μορφών απασχόλησης με στόχο τη συγκάλυψη της σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου.
– Βελτιώσεις στο πλαίσιο ρύθμισης του κατώτατου μισθού, με ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους καλύπτει το διάταγμα, όπως είναι π.χ. η ΑΤΑ, η ωριαία απόδοση και ο ανώτατος χρόνος 38ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.