Στον χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή που διατηρεί η χώρα μας (12,5%) -και ο οποίος αποτελεί σε κάποιο βαθμό δέλεαρ για προσέλκυση ξένων εταιρειών- αποδίδει πηγή στον κρατικό μηχανισμό τη διατήρηση της Κύπρου στη λίστα που εκδίδουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές για κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Στη συγκεκριμένη λίστα χωρών που ανανεώνεται κάθε χρόνο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσω υπουργικών πράξεων, η χώρα μας βρίσκεται τα τελευταία αρκετά χρόνια, όπως και άλλοι προορισμοί με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, στο πλαίσιο των προσπαθειών των ελληνικών αρχών για καταπολέμηση της φοροαποφυγής, καθώς αρκετές ελληνικές εταιρείες λόγω της υψηλής φορολογίας στην Ελλάδα ψάχνουν πιο ελκυστικά φορολογικά καταφύγια.
Σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρθηκαν από αρμόδια κρατική πηγή, η συμπερίληψη της χώρα μας στη συγκεκριμένη λίστα, την οποία ελληνικά ΜΜΕ βαφτίζουν λίστα φορολογικών παραδείσων, σαφώς και δεν είναι κάτι το θετικό, πλην όμως πρόκειται καθαρά για μια τεχνοκρατική λίστα χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, που καθορίζει προορισμούς στους οποίους ελληνικές οντότητες, εφόσον εδρεύουν στους συγκεκριμένους συνολικά 42 προορισμούς, θα κατέβαλλαν αισθητά χαμηλότερο φόρο, που καθορίζεται μάλιστα σε σύγκριση με το κατά πόσο θα διατηρούσαν την έδρα τους στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, βάσει της λίστας της ΑΑΔΕ, στην οποία πέραν της Κύπρου, περιλαμβάνονται κι άλλα κράτη της ΕΕ όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, αλλά και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, όπως και διάφοροι νήσοι που είναι γνωστοί ως φορολογικοί προορισμοί, καταγράφονται κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Ήτοι, προορισμοί στους οποίους το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου, του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 60% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, οι ελέγχοι της ΑΑΔΕ για τιμολόγια που προέρχονται από τις χώρες της «μαύρης λίστας» θα είναι εξαντλητικοί, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές και νόμιμες και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών με σκοπό τη φοροαποφυγή.
Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη ότι μια συναλλαγή σε προνομιακά καθεστώτα δεν έχει σκοπό τη φοροαποφυγή βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον φορολογούμενο. Γι’ αυτό, όποιοι συναλλάσσονται με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα θα πρέπει να συγκεντρώνουν διάφορα στοιχεία προς επίδειξη στις φορολογικές αρχές, σε ενδεχόμενο έλεγχο. Μεταξύ άλλων, πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει εμπορική συμφωνία και ότι η αλλοδαπή εταιρεία έχει ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα όπου είναι εγκατεστημένη. Δηλαδή, θα πρέπει να αποδεικνύουν πως έχουν ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα που φιλοξενεί την έδρα τους.
Παρά τη λίστα, δεν φεύγουν, έρχονται
Πάντως, η αρμόδια κρατική πηγή που μίλησε στον «Φιλελεύθερο» για το θέμα, αναγνώρισε πως η συμπερίληψη της χώρας μας στη συγκεκριμένη λίστα ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για προσέλκυση νέων ελληνικών εταιρειών στο νησί, χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο, εάν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι όντως εξαντλητικοί, να υπάρξει φυγή ελληνικών εταιρειών. Ωστόσο, η διατήρηση της Κύπρου στη συγκεκριμένη λίστα έγινε προ αρκετών ετών, χωρίς αυτό να εμποδίσει τη συνεχώς αυξανόμενη δραστηριοποίηση, με διάφορους τρόπους, ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο.
Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση πως το θέμα θα μπορούσε να ρυθμιστεί στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, εφόσον ο φορολογικός συντελεστής των εταιρειών, που σήμερα βρίσκεται στο 12,5%, αυξηθεί στο 15%, διευκρινίζοντας την ίδια ώρα πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι απλό, καθώς η αύξηση του συντελεστή πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς μπορεί να επιφέρει περισσότερες αρνητικές παρά θετικές εξελίξεις και επιπτώσεις.