Απάντηση στα παράπονα εργοδοτικών συνδέσμων για συνέχιση των καθυστερήσεων όσον αφορά την εξέταση αιτήσεων για ξένο εργατικό δυναμικό, καταγράφοντας και επεξηγώντας σειρά μέτρων που ήδη λήφθηκαν για αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και τον ευρύτερο σχεδιασμό που υπάρχει για το θέμα, έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Ο υπουργός μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Η αναδιοργάνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ δέχθηκαν με ικανοποίηση τον προγραμματισμό που υπάρχει για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Ιδιαίτερα θετικά αντιμετωπίστηκε η αναδιοργάνωση του Κλάδου Αλλοδαπών του Τμήματος Εργασίας, με συγκεκριμένο πλέον επικεφαλής, καθώς εκτιμάται πως η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου συνδέσμου και ατόμου επαφής θα λύσει πρακτικά ζητήματα.

Η αναδιοργάνωση του Κλάδου Αλλοδαπών του Τμήματος Εργασίας «με ενίσχυση της στελέχωσης και των μηχανισμών εποπτείας και με έμφαση στην κεντρική διαχείριση των αιτήσεων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών, για την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στη διαχείριση των αναγκών της αγοράς εργασίας» ήταν μόνο ένα από δέκα μέτρα που καταγράφονται σε γραπτή δήλωση του Υπουργού Εργασίας.

Το πιο σημαντικό ίσως ήταν η επανάληψη της δέσμευσης που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, για εξέταση των αιτήσεων για ξένο προσωπικό εντός ενός μήνα, ως αντιστάθμισμα και των νέων αυστηρότερων προϋποθέσεων που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο για εργοδότηση αιτητών ασύλου. Για το θέμα, ο Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε χθες πως ήδη περιορίστηκε ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους κατά τα προηγούμενα χρόνια, με προοπτική τη σύντομη επίτευξη του στόχου τον ένα μήνα από την ολοκληρωμένη υποβολή τους.

Θα μαθαίνουν για αιτητές ασύλου

Ικανοποιημένοι θα πρέπει να νιώθουν οι εργοδότες και για την έγκαιρη ενημέρωση που θα έχουν πλέον για το καθεστώς των ξένων εργαζομένων τους, ιδιαίτερα αιτητών ασύλου, καθώς σήμερα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πρόστιμα και αγωγές εν αγνοία τους.

Για το θέμα, ο υπουργός είπε πως τίθενται σε λειτουργία αναβαθμισμένες δυνατότητες αυτοματοποιημένης ενημέρωσης των εργοδοτών σχετικά με αλλαγές στο καθεστώς διαμονής αιτητών ασύλου, για αποφυγή της εγγραφής τους ως εργοδοτουμένων ή συνέχιση της εργοδότησης τους μετά από απόρριψη της αίτησης για παροχή διεθνούς προστασίας, καθώς και για αποφυγή της εργοδότησης σε επαγγέλματα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση ή κατά την χρονική περίοδο που δεν έχει συμπληρωθεί το προβλεπόμενο διάστημα των 9 μηνών.

Άλλες αποφάσεις

Ο υπουργός, περνώντας στην αντεπίθεση για τα όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες, κατέγραψε και άλλα μέτρα που εφαρμόζονται ή που προγραμματίζονται, όπως την επίσπευση κατά τρεις μήνες της έναρξη της υποβολής αιτήσεων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς φέτος, όπως γράψαμε, ξεκίνησαν να υποβάλλονται και να εξετάζονται αιτήσεις από την 1η Δεκεμβρίου 2023, αντί από τον Μάρτιο, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Αναφέρθηκε επίσης στον προγραμματισμό για εφαρμογή διαδικασίας προέγκρισης αδειών εργασίας για αντικατάσταση αιτητών ασύλου, ώστε να περιοριστούν τα κενά στελέχωσης που προκύπτουν αλλά και στη διεύρυνση σύντομα της δυνατότητας πρόσβασης στην αγορά εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο ως φοιτητές «μέσα από την ανανέωση του διατάγματος που ορίζει τις προϋποθέσεις για παροχή της δυνατότητας για εργασία και τα επιτρεπόμενα επαγγέλματα, καθώς και μέσα από την προώθηση των κατάλληλων νομοθετικών αλλαγών για την παροχή της δυνατότητας παραμονής στην Κύπρο για εργασία μετά την ολοκλήρωση των πτυχιακών σπουδών».

Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για αιτήσεις

Περαιτέρω ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή και τη διαχείριση των αιτήσεων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο χρήσης της τεχνολογίας για αντιμετώπιση χρονοβόρων διαδικασιών, ο υπουργός είπε επίσης πως αποφασίστηκε η διενέργεια ηλεκτρονικής απογραφής όλων των εργαζομένων, μέσω του αναβαθμιζόμενου ψηφιακού συστήματος του Υπουργείου Εργασίας, για αποτελεσματικότερη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δεδομένων της αγοράς εργασίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι, με τη συνεργασία της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, του επιχειρηματικού κόσμου και των κοινωνικών εταίρων, θα καταφέρουμε μαζί να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στις προκλήσεις και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την κυπριακή οικονομία, για το συλλογικό καλό της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, αφήνοντας την ίδια ώρα να εννοηθεί πως χρειάζεται και από πλευράς εργοδοτών να υπάρξουν κινήσεις λέγοντας πως «είναι σημαντική η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων για την καλύτερη ρύθμιση της αγοράς εργασίας ώστε, παράλληλα με την ορθολογική έλευση υπηκόων τρίτων χωρών, να καταστεί αυτή ελκυστικότερη για τους Κύπριους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εργαζομένους».