Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που πρέπει να προσέχουν από τις κυβερνοεπιθέσεις και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει τα πιστωτικά ιδρύματα, και όχι τον ασφαλιστικό τομέα, αλλά δίνει το μήνυμα ετοιμότητας που πρέπει να υπάρχει για τις δυο νέες προκλήσεις.
Για τον ασφαλιστικό τομέα σημειώνει ότι ενδέχεται να προκύψουν αυξημένες ασφαλιστικές απαιτήσεις λόγω της υψηλότερης συχνότητας και σοβαρότητας των ακραίων κλιματικών φαινομένων.
Οι κλιματικές επιπτώσεις στην περιοχή της Κύπρου, που αναμένεται να επηρεάσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφορούν αυξήσεις στις θερμοκρασίες, στις πυρκαγιές και στη λειψυδρία, ενώ αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο ο γενικός κλάδος και συγκεκριμένα ο κλάδος πυρός και ζημιάς σε περιουσία.
Δεν μας φοβίζει η κλιματική κρίση
Σημειώνεται ότι σε σχετικό έγγραφο συζήτησης της ΕΚΤ και της EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων) αναφορικά με τις επιλογές πολιτικής για μείωση του κενού προστασίας της ασφάλισης για κλιματικούς κινδύνους, η Κύπρος περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με το χαμηλότερο ποσοστό ασφάλισης σε σχέση με ζημιές από κλιματικούς κινδύνους (κάτω από 5%).
«Η έλλειψη ασφάλισης για την κλιματική καταστροφή μπορεί να επηρεάσει την οικονομία και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Εάν οι ζημιές δεν καλύπτονται από ασφάλιση, η ταχύτητα με την οποία τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μειώνεται, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση του ασφαλιστικού τομέα είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Παρά το γεγονός ότι μέχρι η Κεντρική να ετοιμάσει την έκθεση για την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα δεν παρατηρήθηκαν οποιαδήποτε συμβάντα κυβερνοεπιθέσεων που να επηρέασαν την εύρυθμη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών, εντούτοις στέλνει το μήνυμα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να είναι προσεκτικές.
Η Κεντρική επισημαίνει ότι «η έλευση νέων τεχνολογιών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην ασφάλιση, η ψηφιοποίηση των δεδομένων, η αναβάθμιση των υποδομών και των συστημάτων πληροφορικής, οι τεχνολογικές εφαρμογές και η χρήση σύγχρονων και καινοτόμων λύσεων για την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών (insurtech, insurance technology) δύναται να επιφέρουν προκλήσεις αλλά και αυξημένους κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις.
Από την άλλη, η επένδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε νέες τεχνολογίες αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, σε αύξηση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και σε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη μέσα από εξατομικευμένες υπηρεσίες και καινοτόμα ασφαλιστικά προϊόντα».