Με θερμά λόγια μίλησε για την κυπριακή οικονομία και τη διαχείρισή της από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, στο πλαίσιο της ομιλίας του πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2024.

«Η κυπριακή οικονομία», είπε ο κ. Καρογιάν, «μετά από μια μακρόχρονη και επώδυνη δοκιμασία επανέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Για πρώτη φορά μετά από δώδεκα συναπτά έτη ανακτά το χαμένο έδαφος, επιστρέφοντας στο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, μετά τις αλλεπάλληλες αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης. Οι σημαντικές επιδόσεις που αποτυπώνονται στους βασικούς οικονομικούς δείκτες», πρόσθεσε, «επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική και αξιόπιστη, παρά τα διαθρωτικά προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν και τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται καθιστώντας ρευστό το διεθνές περιβάλλον και επιφέροντας πολλαπλές κατακλυσμιαίου χαρακτήρα επιπτώσεις στις πολιτικές, οικονομικές , κοινωνικές και δημογραφικές ισορροπίες».

Επισήμανε πως «η εικόνα της οικονομίας μας αλλάζει χάρη στις θυσίες του κυπριακού λαού, τη συνετή διαχείριση των προηγούμενων ετών και την υπεύθυνη και νοικοκυρεμένη διαχείριση της σημερινής διακυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Οι ρυθμοί ανάπτυξης βελτιώνονται. Τα ποσοστά της ανεργίας μειώνονται. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο εξισορροπείται. Το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά.

Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις που όμως δεν πρέπει ούτε να μας εφησυχάσουν ούτε και να μας παρασύρουν σε αλόγιστες δαπάνες, σε πρακτικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές που στο παρελθόν έφεραν στο νησί μας την καταστροφή».

Εκτενής ήταν η αναφορά του προέδρου της ΔΗΠΑ σε μέτρα και εξαγγελίες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για αντιμετώπιση του πληθωρισμού και άλλων προβλημάτων στην οικονομία και την κοινωνία: «Η κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη», υποστήριξε, «δεν έμεινε αδρανής. Υιοθέτησε πακέτο μέτρων, με οριζόντια διάσταση και σε στοχευμένους τομείς, ώστε να απαλύνει τις δυσκολίες μας μεγάλης μερίδας του λαού μας χωρίς να υπερβαίνει τις δημοσιονομικές   δυνατότητες του κράτους. Αναφέρω επί παραδείγματι τα μέτρα που λήφθηκαν ή δρομολογούνται άμεσα, όπως: 

  • η αύξηση μισθών και επιδομάτων, 
  • η αύξηση της βασικής σύνταξης,  
  • το e-καλάθι,
  • το φωτοβολταικά για όλους,
  • το κτίζω,
  • η πετυχημένη διαμεσολάβηση στο θέμα της ΑΤΑ και η συμφωνία για το ποσοστό καταβολής της, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Ιούνιο του 2025.
  • η επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για αύξηση του κατώτατου μισθού    
  • η τροχιοδρόμησση των διαδικασιών για μια νέα γενική φορολογική μεταρρύθμιση και  
  • η προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που προγραμματίζεται για το 2025».  

Για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε συνεργασία με το νομοθετικό σώμα και άλλους εμπλεκόμενους, πέρασε μια σειρά από νομοθετήματα και προτάσεις νόμου, παρέχοντας στους δανειολήπτες μια σειρά από σημαντικά εργαλεία.