Όπως αναμενόταν, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ολοκληρώθηκε χθες, δεν κατέληξε σε συμφωνία ως προς τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα συζητήθηκε μεν, αλλά οι διαφορές είναι ακόμα μεγάλες και η γεφύρωσή τους απαιτεί αρκετό χρόνο ακόμα, όπως και αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, την προσεχή Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο μιας έκτακτης συνεδρίας του EcoFin (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών), προκειμένου να καταλήξουν ει δυνατό σε μια συμφωνία για την τροποποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, η οποία όμως θα χρειαστεί να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τα δύο στρατόπεδα

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, που περιγράφει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και προβλέπει έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ, είχε ανασταλεί το 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19. Περίοδο κατά την οποία ακολουθήθηκε πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης, με τη συνδρομή και των ευρωπαϊκών ταμείων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας.

Ωστόσο, με δεδομένο πως από τις αρχές του 2024 θα τεθεί ξανά σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας, είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, τα οποία έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα. Το πρώτο, του οποίου ηγείται η Γερμανία, ζητά επάνοδο σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και το δεύτερο, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Ιταλία, επιμένει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, ιδίως ως προς το ζήτημα των επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνα.

Όπως έγραψε χθες ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να επιτευχθεί μια συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες μέσα στον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν». Το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας να κορυφωθούν σε νέα Σύνοδο Κορυφής, τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Στην επόμενη σύνοδο θα συζητηθεί και ένα άλλο καυτό ζήτημα, η αποδέσμευση νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. Η βοήθεια αυτή παρεμποδίστηκε στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, λόγω της διαφωνίας της Ουγγαρίας.

Ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του για την αναζήτηση συναίνεσης στο θέμα των δημοσιονομικών κανόνων μέσω τηλεδιάσκεψης: «Δεν έχω τίποτα εναντίον των τηλεδιασκέψεων, αλλά το να κλείσω μια συμφωνία που θα δεσμεύει την Ιταλία για 30 χρόνια σε μια τηλεδιάσκεψη δεν είναι ιδανικό», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη Τετάρτη, την παραμονή της έναρξης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε δηλώσει ότι η Ιταλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το βέτο της για να αποτρέψει την υιοθέτηση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαβουλεύσεις όμως δεν έφθασαν σε σημείο που να επιτρέπουν λήψη απόφασης και η κ. Μελόνι δεν χρειάστηκε να υλοποιήσει την προειδοποίησή της.

«Δεν αποκλείω καμία από τις επιλογές, νομίζω ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τι είναι καλύτερο για την Ιταλία. Γνωρίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιστρέψουμε στους προηγούμενους κανόνες», είχε δηλώσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας.