Κλειδώνει από εβδομάδας το ύψος της αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου με νέο διάταγμα, χωρίς να αποκλείεται αυτή να ανεβάσει τον υφιστάμενο κατώτατο μισθό των 940 ευρώ (μεικτά) πιο κοντά σε τετραψήφιο αριθμό.
Οι εισηγήσεις και προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για το ύψος της αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού ποικίλουν, όπως επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), όπου συζητήθηκε το θέμα, με τις συντεχνίες να ζητούν να υπάρξει, λόγω και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και επειδή η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει σε δύο χρόνια, μια ουσιαστική αύξησή του και με τις εργοδοτικές οργανώσεις να εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, χωρίς να παραγνωρίζουν, όμως, την ανάγκη αύξησης.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως συγκεκριμένα ποσά δεν ακούστηκαν χθες, πλην των εισηγήσεων που υπήρξαν ήδη για ποσοστά, με κάποια να ανεβάζουν τον κατώτατο μισθό στα 980 ευρώ ακαθάριστα, μετά από εξάμηνη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη, από 940 σήμερα ή και στα 1,000 ευρώ.
Θεωρείται, πάντως, πως το ποσοστό αύξησης που θα αποφασιστεί θα είναι μονοψήφιο, αλλά και πως θα εφαρμοστεί και στον κατώτατο μισθό πρόσληψης των 885 ευρώ, παρά τις εισηγήσεις εργοδοτών να μην αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από εβδομάδας, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έκθεση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής, η οποία όπως αποφασίστηκε χθες θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα. Η Επιτροπή θα δώσει στη συνέχεια την σκυτάλη στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, που θα συνεδριάσει ξανά την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να κατατεθούν οι τελικές απόψεις των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη από τον Υπουργό Εργασίας πριν την έκδοση του νέου διατάγματος που θα δημοσιευτεί πριν τα Χριστούγεννα.
Στις δηλώσεις του χθες, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε την πρόθεσή του για διάταγμα πριν τα Χριστούγεννα, αναφέροντας μετά τη συνεδρίαση πως ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και πως η Κυβέρνηση, αφού συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του τις διαφορετικές απόψεις ως προς το ύψος της αύξησης, κατέγραψε το γεγονός ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στην όλη διαδικασία αν και υποβοηθητικός είναι συμβουλευτικός. Διαπιστώνεται, είπε, ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προς την κατεύθυνση της αύξησης αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνονται αποκλίσεις σχετικά με το ύψος, ως επίσης και κάποιες άλλες επιμέρους διαφωνίες.
Μια τέτοια διαφωνία σχετίζεται και το αίτημα των συντεχνιών για την ανάγκη ωριαίας απόδοσης του κατώτατου, θέμα που επίσης δεν ξεκαθάρισε χθες.
Ξανά εισηγήσεις για ξένους
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εργατικού ΣΥμβουλευτικού Σώματος, συζητήθηκε και η στρατηγική για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών και ειδικότερα των φοιτητών από τρίτες χώρες, όπως και η διασύνδεση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με την αγορά εργασίας.
Μάλιστα, για το θέμα όπως αναφέρουν πληροφορίες η συζήτηση κράτησε περισσότερο, χωρίς όμως να καταλήγει σε αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εργασίας κάλεσε όλες τις πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις και εισηγήσεις τους αναφορικά με το ζήτημα -που καίει τόσο τους εργοδότες όσο και τις συντεχνίες- προκειμένου το συντομότερο να συνεδριάσει η επιτροπής παρακολούθησης που συστάθηκε βάσει της νέας στρατηγικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο.