Η επικείμενη αναθεώρηση του ύψους του εθνικού κατώτατου μισθού βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος αλλά ο διάλογος για το θέμα θα συνεχιστεί και από βδομάδας.
Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου πάντως, επανέλαβε μετά την συνεδρίαση του ΕΣΣ πως το διάταγμα θα εκδοθεί πριν τα Χριστούγεννα.
«Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και η Κυβέρνηση, αφού συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αποφάσεις μας θα είναι ισορροπημένες και τεκμηριωμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, στο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής υπευθυνότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις δημόσιες πολιτικές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε χωρίς, πάντως, να κρύψει πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ύψος του εθνικού κατώτατου που θα τεθεί σε ισχύ με το νέο χρόνο.
«Ενόψει της ανανέωσης του Διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι συμβουλευτικός και ο κοινωνικός διάλογος είναι υποβοηθητικός. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προς την κατεύθυνση της αύξησης αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνονται αποκλίσεις σχετικά με το ύψος, ως επίσης και κάποιες άλλες επιμέρους διαφωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΣ πέραν του εθνικού κατώτατου μισθού συζητήθηκαν τα θέματα της στρατηγικής για την απασχόληση των υπηκόων τρίτων χωρών και ειδικότερα των φοιτητών από τρίτες χώρες, ενώ συζητήθηκε και η διασύνδεση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών με την αγορά εργασίας. Έγινε, είπε, ανταλλαγή απόψεων και λήφθηκαν διαδικαστικές αποφάσεις σχετικά με την συνέχιση της συζήτησης των θεμάτων, ενώ επιβεβαιώθηκε η εποικοδομητική διάθεση των κοινωνικών εταίρων παρά τις αποκλίσεις στις αναλύσεις και τις διαφορετικές προσεγγίσεις.
Αναφορικά με τον εθνικό κατώτατο μισθό ο κ. Παναγιώτου κατέγραψε στις δηλώσεις του τη συμβολή που είχαν οι προκάτοχοι του, η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Κυριάκος Κούσιος, «που προώθησαν την θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού η οποία αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, με θετικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους και χωρίς αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία».