Δεδομένη θεωρείται από όλες τις πλευρές πλέον η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού με το νέο χρόνο, χωρίς, όμως, οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνούν και ως προς το ύψος της αύξησης, το οποίο εκτός απροόπτου θα καθοριστεί από τον Υπουργό Εργασίας, χωρίς να υπάρχει συμφωνία μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του για το θέμα, αν και έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό πως θα υπάρξει αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού, που σήμερα βρίσκεται στα 940 ευρώ μεικτά, μετά από εξάμηνη εργασία στον ίδιο εργοδότη.
Ο υπουργός έχει, επίσης, με δημόσιες δηλώσεις του προεξοφλήσει πως το σχετικό διάταγμα για αναθεώρηση του ύψους του εθνικού κατώτατου μισθού θα εκδοθεί και θα γίνει γνωστό πριν τα Χριστούγεννα.
Δεν αποκλείεται μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας και της Κυβέρνησης για το ύψος της αύξησης του κατώτατου να δοθεί σήμερα σε νέα συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος λίγο μετά το μεσημέρι, καθώς το θέμα του κατώτατου μισθού είναι το πρώτο στην ατζέντα η οποία γνωστοποιήθηκε χθες επίσημα. Ωστόσο, το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από βδομάδας, βάσει και των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε ο Υπουργός Εργασίας, αφού εκκρεμεί η σχετική έκθεση της Επιτροπής Αναπροσαρμογής που διορίστηκε.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», στο πλαίσιο των μέχρι στιγμής συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναπροσαρμογής που εξέτασε συγκεκριμένα στοιχεία βάσει και του υφιστάμενου διατάγματος, όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, δηλαδή εργοδότες και συντεχνίες, συμφωνούν πως υπάρχει ανάγκη για αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού, λόγω κυρίως του πληθωρισμού και υποβλήθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Εισηγήσεις, όμως, αρκετά διαφορετικές, καθώς όπως πληροφορούμαστε μια τουλάχιστον οργάνωση πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού των 940 ευρώ σε μονοψήφιο ποσοστό, προκειμένου να προσεγγίσει μόλις τα 969 ευρώ μεικτά, χωρίς μάλιστα αλλαγή του κατώτατου μισθού πρόσληψης, που βρίσκεται σήμερα στα 885 ευρώ.
Την ίδια ώρα, κάποιες συντεχνίες πρότειναν διψήφια αύξηση, προκειμένου το ύψος του κατώτατου μισθού να ανέλθει τουλάχιστον στα 1000 ευρώ. Την άποψη πως ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 1000 ευρώ εξέφρασε και δημοσίως ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.
Εξάλλου, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν σε όλες τις πλευρές ο διάμεσος μισθός το 2022 ανήλθε στα 1700 ευρώ οπόταν το 60% που πολλοί θεωρούν ως ένα ικανοποιητικό ποσοστό προκειμένου ο κατώτατος μισθός να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση ανέρχεται στα 1020 ευρώ.
Στα επιχειρήματα των συντεχνιών για ουσιαστική, ήτοι διψήφια, αύξηση του κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η επόμενη αναθεώρησή του θα γίνει σε δύο χρόνια, καταγράφοντας στο πλαίσιο αυτό και τις εκτιμήσεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν αλλά και το γεγονός ότι η εισαγωγή του φέτος δεν έχει επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας.
Πέραν, πάντως, του ύψους της αναμενόμενης αύξησης που εκτιμάται πως θα κλειδώσει από βδομάδας, αγκάθι στον διάλογο για αναθεώρηση του διατάγματος που θα ισχύσει με το νέο χρόνο είναι επίσης η απουσία συγκλίσεων για την ώρα για μια σταθερή φόρμουλα αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού στο μέλλον αλλά και τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για καθορισμό ωριαίου κατώτατου μισθού. Για το τελευταίο υπενθυμίζουμε πως προεκλογικά ο ΠτΔ, απαντώντας γραπτώς σε σχετικό ερώτημα της συντεχνίας Ισότητα, είχε αναφέρει πως «η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τις ώρες εργασίας είναι σημαντική για τη διασφάλιση της καταβολής του με τον σωστό τρόπο» και πως «στον σχεδιασμό για το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης προβλέπονται σχετικές ενέργειες για ρύθμιση του ζητήματος με αποτελεσματικό τρόπο».
Και για ξένους εργάτες
Δεύτερο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος είναι η απασχόληση ξένων εργαζομένων εν μέσω έντονων πιέσεων από την εργοδοτική πλευρά για περαιτέρω διευκολύνσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή, όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομικοί κλάδοι και επιχειρήσεις, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό διάφοροι επαγγελματικοί σύνδεσμοι του λιανικού εμπορίου, των ξενοδόχων και κέντρων αναψυχής, έχουν ήδη προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα αλλά και να προτείνουν λύσεις για αντιμετώπισή του.
Την ίδια ώρα που, ως γνωστό, οι συντεχνίες εδώ και καιρό ζητούν αναθεώρηση της νέας στρατηγικής που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, που φαίνεται να μην ικανοποιεί τελικώς κανένα, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε διάλογος για αυτήν και διαμαρτυρόμενες για την κατάργηση των τριμερών τεχνικών επιτροπών που εξέταζαν τα διάφορα αιτήματα για ξένο προσωπικό. Συγκεκριμένα σήμερα, βάσει και των όσων δημοσιοποιήθηκαν θα συζητηθούν για την απασχόληση ξένων από τρίτες χώρες τα εξής: Η Στρατηγική για την Απασχόληση Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού, η Απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται στη Δημοκρατία ως φοιτητές και η Διαχείριση μεταναστευτικών ροών και αγορά εργασίας.