Την ανάγκη διατήρησης υγειών δημόσιων οικονομικών, για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων και την εξομάλυνση των επιπτώσεων που επέφεραν στην κυπριακή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση στο Ισραήλ, τονίζουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην έκθεσή τους για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η κυπριακή οικονομία αλλά και η ευρωπαϊκή και παγκόσμια, περιβάλλονται από συνθήκες αβεβαιότητας. Υποδεικνύουν επίσης πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης, παρουσιάζονται θετικές, περιβάλλονται ωστόσο από μεγάλη αβεβαιότητα.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, ο περαιτέρω περιορισμός του δημόσιου χρέους, η διατήρηση δημοσιονομικού πλεονάσματος, η προστασία του βιοτικού επιπέδου των πολιτών από τις πληθωριστικές πιέσεις και η διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών πρέπει να αποτελούν τις κυριότερες προτεραιότητες πολιτικής της κυβέρνησης» επισημαίνουν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.
Παράλληλα, σημειώνουν πως η προώθηση της πράσινης οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και η υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. «Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η βέλτιστη αξιοποίηση των εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομίας και της απασχόλησης» υπογραμμίζουν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.
Αρκετές διαφωνίες
Τα κόμματα εκφράζουν διιστάμενες απόψεις για τον προϋπολογισμό του 2024. Συγκεκριμένα, κάποιοι βουλευτές υποστηρίζουν πως ο προϋπολογισμός είναι ισορροπημένος, δηλαδή διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, δημιουργώντας συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης σε βασικούς τομείς της οικονομίας, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.
Αντίθετα, άλλα μέλη της επιτροπής ισχυρίζονται ότι προϋπολογισμός αδυνατεί να προωθήσει ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και πολιτικές ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Σημειώνουν παράλληλα ότι αποτελεί έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολιτών, ειδικότερα των χαμηλομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεν αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αφορούν την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τα ψηλά επιτόκια.
Ο προϋπολογισμός για το 2024 αναμένεται να εγκριθεί με τις ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.
Σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο των τροπολογιών που θα καταθέσουν τα κόμματα, με τις οποίες προτείνουν σταυρώμα και μείωση κονδυλίων, ενώ ζητούν και ενημέρωση για πολλά κονδύλια από την εκτελεστική εξουσία. Δεν αποκλείεται το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει άλλη μια κυβερνητική τροπολογία, στην οποία θα αποτυπώνεται η συμφωνία που έγινε για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Με την τροπολογία, θα προστίθενται κονδύλι περίπου €25 εκατ., για να καλύψει το κόστος της συμφωνίας.
«Η καταψήφιση αποτελεί στάση ευθύνης» τονίζει το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ακολουθώντας την στάση που τηρούσε και κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.
Μετά την χθεσινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, εκδόθηκε ανακοίνωση που αναφέρει πως ο προϋπολογισμός δεν απαντά ούτε στα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία αλλά ούτε και στις δομικές στρεβλώσεις του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
«Η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι στάση ευθύνης και συνέπειας απέναντι σε μια Κυβέρνηση που, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στα μεγάλα ζητήματα της χώρας, περνά κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και των αναγκών του λαού και της πατρίδας» τονίζεται. Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει, επίσης, πως ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη συνολική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που, όπως και η ίδια δηλώνει, συνεχίζει στον δρόμο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Τις επόμενες ημέρες, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν για την στάση που θα τηρήσουν.