Εντός του 2024 θα είναι έτοιμη η μελέτη που διεξάγει το Υπουργείο Οικονομικών για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, το οποίο καλύπτει το 30% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ.
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του αιτήματος της Κυβέρνησης για την αποδέσμευση περίπου 400 θέσεων στον κρατικό τομέα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή είπε πως η μελέτη για εξορθολογισμό του μισθολογίου του κράτους θα είναι έτοιμη την επόμενη χρόνια και θα τεθεί ενώπιον των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Όπως εξήγησε, μέσω της μελέτης θα γίνει εξορθολογισμός των μισθολογικών κλιμάκων και θα προωθηθεί και η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.
Οι υποδείξεις της μελέτης θα εφαρμοστούν για τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την έγκριση του εκκρεμούντος νομοσχεδίου από τη Βουλή, με το οποίο το ξεπάγωμα των θέσεων των προαγωγών δεν θα περνά από την Επιτροπή Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πως στις αρχές κάθε χρόνου θα ετοιμάζει έγγραφο πολιτικής για την απασχόληση, για τις θέσεις πρώτου διορισμού, για την αποπαγοποίηση θέσεων αλλά και την κατάργηση θέσεων. «Είναι πιο ορθολογικό να μην περιλαμβάνονται οι θέσεις στον προϋπολογισμό. Ο έλεγχος του μισθολογίου είναι μέσω του εξορθολογισμού κλιμάκων και της συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου. Η απασχόληση στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί από το 2012» τόνισε. Είπε, επίσης, πως ο αριθμός των εργαζομένων στα υπουργεία από το 2012 μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2023 μειώθηκε κατά 1,000, ενώ από την άλλη αυξήθηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών.
Όπως εξήγησε ο κ. Παντελή, από 12,706 που ήταν το 2012, φέτος αυξήθηκαν στις 15 χιλ. Παράλληλα, τόνισε πως το υπουργείο επιθυμεί σε ένα βιώσιμο και διαχειρίσιμο μισθολόγιο, μέσω του οποίου θα γίνεται εξοικονόμηση πόρων, που θα διοχετεύονται για αναπτυξιακούς σκοπούς.
«Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να συγκρατήσει τη διόγκωση του μισθολογίου, για παράδειγμα εάν η συμφωνία με τους χαμηλόμισθους δεν μπει σε σωστή βάση, η απόφαση θα αυξήσει το μισθολόγιο» τόνισε.
Υπέδειξε, επίσης, πως δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.
Απαντώντας στις επιφυλάξεις βουλευτή του ΔΗΣΥ για μεγάλη αύξηση του αριθμού των θέσεων προς αποπαγοποίηση, οι οποίες φέτος έφτασαν τις 2,400, είπε πως και 10 χιλ. θέσεις να αποπαγοποιούνται κάθε χρόνο, η ΕΔΥ μόνο 600 θέσεις μπορεί να πληρώσει κάθε χρόνο.