Μια διαβεβαίωση που θα πρέπει να περιμένουμε 6-7 χρόνια για να διαπιστώσουμε αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι έδωσε χθες προς τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου.
Ως ο προϊστάμενος του νέου φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (και ίσως αργότερα και με το Ισραήλ), η οποία μετονομάστηκε από EuroAsia σε Great Sea Interconnector, ο κ. Μανουσάκης είπε πως «σημασία έχει, όχι να εστιάσουμε στο κόστος της διασύνδεσης σαν απόλυτο νούμερο, αλλά να εστιάσουμε στο ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον καταναλωτή στην Κύπρο (οικιακό και βιομηχανικό) με την ολοκλήρωση αυτού του καλωδίου θα μειωθεί». Και είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι για αυτό, μπορούμε να το αποδείξουμε».
Ερωτηθείς για τον χρόνο υλοποίησης της σύνδεσης Κύπρου – Κρήτης απάντησε πως από την ημερομηνία υπογραφής μιας συμφωνίας με τη Siemens για την κατασκευή των υποδομών μετατροπής τάσης σε Κύπρο και Κρήτη, που υπολογίζεται να γίνει τέλη του 2024, θα απαιτηθούν 4 με 5 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προηγούμενου φορέα υλοποίησης, που εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕΚ και την ελληνική ΡΑΕ, το έργο θα είναι έτοιμο τέλη του 2029.
Η συμφωνία με τη νορβηγική Nexans έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο και το έργο θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει. Αρχές του 2024 θα ξεκινήσουν και άλλα κατασκευαστικά έργα.
Ο κ. Μανουσάκης είπε ακόμη ότι «για να ξεκινήσει το έργο Κύπρου – Ισραήλ πρέπει να γίνει μια συμφωνία των ρυθμιστικών αρχών της Κύπρου και του Ισραήλ», αντίστοιχη με αυτή που έγινε μεταξύ των αρχών Κύπρου και Ελλάδας, «προκειμένου το έργο να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμο, καθώς θα έχει διασφαλιστεί το έσοδο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κατασκευή ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ».
Από πλευράς του, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η μελέτη για το έργο «ολοκληρώθηκε από τον ξένο οίκο, ο οποίος μας έχει παραδώσει το πρώτο προσχέδιο) και «φαίνεται ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά». Συνέστησε αναμονή μέχρι «την ολοκλήρωση της μελέτης για να πάρουμε την επενδυτική απόφαση συμμετοχής στο έργο».
Ερωτηθείς αν η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αφορά την κρατική εγγύηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα εμπλακεί στο έργο – νοουμένου ότι θα πάρει την επενδυτική απόφαση μέσα στον Ιανουάριο – με πόσο το οποίο θα είναι μετοχικό κεφάλαιο».
Εξήγησε αργότερα ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Great Sea Interconnector με 100 εκατ., τα οποία θα προέλθουν από δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης.