Με το Σύνταγμα θα συγκρούεται η συμπερίληψη πρόνοιας με την οποία θα καθορίζεται ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων από την Ειδική Δικαιοδοσία, που αφορά υποθέσεις εκποιήσεων και χρηματοοικονομικών διαφορών (καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις), δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση της Ειδικής Δικαιοδοσίας στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, γνωστού Δικαστηρίου Εκποιήσεων, στην κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Νομικών, ο κ. Παντελή απαντώντας στην ΕΔΕΚ και στη ΔΗΠΑ για τον καθορισμό χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, ανέφερε πως η συγκεκριμένη διάταξη προσκρούει στο Σύνταγμα και στη διάκριση εξουσιών.

Επ’ αυτού η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως εάν συμπεριληφθεί χρονικός περιορισμός στην εκδίκαση των υποθέσεων θα είναι παρέμβαση στη δικαστική εξουσία. Τόνισε πως θα είναι αντισυνταγματικό και είναι αχρείαστό να περιληφθεί κάτι τέτοιο γιατί ήδη υπάρχει νομοθεσία του 2010 που δίδει τη δυνατότητα σε διάδικο που επηρεάστηκαν δυσμενώς τα δικαιώματα του να διεκδικήσει αποζημίωσες.

Στο μεταξύ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το αίτημα για διαφοροποίηση της αξίας της κύριας κατοικίας ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ανέφερε πως δεν υπάρχουν πουθενά νομοθετήματα σε σχέση με τα γεωγραφικά κριτικά. «Αν υπήρξε ανατίμηση της αξίας γης λόγω της ανάπτυξης, είναι αντιληπτό πως το ακίνητο που θα υπερβαίνει της αξίας ακινήτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξόφληση δανείων» τόνισε ο κ. Παντελή.

Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις για την εισαγωγή πρόνοιας για την αύξηση της αξίας της κύριας κατοικίας, ανέφερε πως για σκοπούς κοινωνικής δικαιοσύνης θα πρέπει να περιληφθεί η συγκεκριμένη αξία. Καταλήγοντας ο κ. Παντελή, είπε πως για την Ειδική Δικαιοδοσία έχουν δημιουργηθεί έξι θέσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών απαντούσε στις ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι βουλευτές.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέα αναθεώρηση του νομοσχέδιου.

Συγκεκριμένα με το νέο κείμενο όσες υποθέσεις εκποιήσεων και χρηματοοικονομικών διαφορών  εκκρεμούν στο Δικαστήριο και ένας διαδίκους υποβάλει αίτηση για να μεταφερθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, η αίτηση θα μπορεί να υλοποιηθεί νοούμενου ότι δεν άρχισε η ακροαματική διαδικασία στο Δικαστήριο.

Η νέα πρόνοια προβλέπει πως «οι εκκρεμούσες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου υποθέσεις, κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου και μετά από υποβολής ειδοποίησης διαδίκου στο Πρωτοκολλητείο, διαβιβάζονται προς συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας και έκδοση απόφασης, ενώπιον Δικαστών οι οποίοι ορίζονται βάσει του νόμου νοουμένου ότι η ακρόαση της υπόθεσης δεν έχει αρχίσει, διαφορετικά συνεχίζονται και αποπερατώνονται στο Δικαστήριο ενώπιον του οποίου αυτές εκκρεμούν».

Παρά την αναθεώρηση του νομοσχέδιου ΑΚΕΛ, Οικολόγοι αλλά και τα συγκυβερνώντα κόμματα ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ διαφωνούν.