Δεν πρόκειται να μειωθούν γρήγορα τα επιτόκια αλλά ούτε και ο κύκλος αυξήσεων έχει πλέον τελειώσει είναι το μήνυμα που έδωσε από την Κύπρο ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ. Μιλώντας χθες σε συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρέπει να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική μέχρι να είναι σίγουρη ότι θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών σε μόνιμη βάση.

«Δεν είναι μόνο το επίπεδο των επιτοκίων που έχει σημασία για τη στάση, αλλά και οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Η κύρια επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί» τόνισε ο κ .Νάγκελ.  «Φυσικά, υπάρχει η πιθανότητα, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν, να χρειαστεί να αυξήσουμε ξανά τα επιτόκια», είπε.

«Η αντίθετη περίπτωση –ο πληθωρισμός να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα στο 2%– μου φαίνεται πολύ λιγότερο πιθανή. Ως εκ τούτου, θα ήταν πρόωρο να μειωθούν σύντομα τα επιτόκια ή να γίνουν εικασίες για τέτοια βήματα», σημείωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. Εξάλλου, παρατήρησε, δεν είναι μόνο το επίπεδο των επιτοκίων που έχει σημασία για τη στάση, αλλά και οι προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι η κύρια επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί.

«Ενώ ο μετρικός πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι αυτή η πτώση θα συνεχιστεί. Βάσει μιας προσέγγισης διαχείρισης κινδύνου, θα προτιμούσα να είμαι προσεκτικός και να διασφαλίσω την έγκαιρη επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Bundesbank.

Τρεις πυλώνες

Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Νάγκελ, «οι νέες προβλέψεις προσωπικού θα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη λήψη των αποφάσεών μας. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα συνεχίσουν να βασίζονται σε τρεις πυλώνες: την εκτίμησή μας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την εκτίμησή μας σχετικά με την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Όσον αφορά τη μετάδοση, δεν βλέπω υπερβολικό σφίξιμο. Η μετάδοση στις χρηματοπιστωτικές αγορές λειτουργεί επί του παρόντος καλά. Και η μετάδοση στην πραγματική οικονομία και στον πληθωρισμό σημειώνει πρόοδο».

Ηροδότου: Διορθωτική πορεία

Στο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική με αφορμή την επίσκεψη του κ. Νάγκελ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η δυναμική του πληθωρισμού βρίσκεται σε ισχυρή διορθωτική πορεία. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική ανατροπή στο πληθωριστικό τοπίο της ζώνης του ευρώ, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,9% τον Οκτώβριο του 2023, από το ιστορικό υψηλό του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

Αυτή η διόρθωση του πληθωρισμού δείχνει ότι οι προσπάθειες νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ καρποφορούν. Οι προβλέψεις δείχνουν μια συνεχιζόμενη αποπληθωριστική διαδικασία, με τον ενεργειακό πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος και μια συγκράτηση του πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε υψηλό επίπεδο στη ζώνη του ευρώ, συγκεκριμένα στο 7,4% τον Οκτώβριο του 2023. Ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί, φθάνοντας στο 2,1 % κατά μέσο όρο έως το 2025.

Ωστόσο, μια βασική ανησυχία παραμένει ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος, λόγω της κλιμακωτής φύσης των μισθολογικών συμφωνιών, αναμένεται να μετριαστεί πιο σταδιακά από τον μετρικό πληθωρισμό στις προβλέψεις». Όσον αφορά το μέλλον σημείωσε, «η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχει τονίσει τη σημασία μιας από τις βασικές προκλήσεις μας, δηλαδή της ανάγκης να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση. Για να διαφυλαχθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη μιας τέτοιας μετάβασης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν πιθανές δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας».