Με τη θέση των ξενοδόχων για αλλαγές όσον αφορά τα σχέδια μερικής και ολικής αναστολής εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων φαίνεται να συμφωνεί ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, καθώς υποστήριξε χθες πως η έλλειψη ευελιξίας των εν λόγω σχεδίων επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Όπως εξήγησε παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμού του υφυπουργείου του για το νέο έτος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τα σχέδια όπως λειτουργούν σήμερα δεν προσφέρουν την απαραίτητη ευελιξία για να λειτουργήσουν περισσότερες μονάδες τη χειμερινή περίοδο, προσθέτοντας περαιτέρω πως σε αρκετές τουριστικές περιοχές έχει εδραιωθεί και μια κουλτούρα εργασίας 6-7 μηνών. Αυτό είπε, λειτουργεί αρνητικά, γενικότερα στις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου ο προορισμός να δέχεται τουρίστες ολόχρονα.
Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και τη μείωση των πτήσεων προς το νησί τη χειμερινή περίοδο, αλλά και τη μείωση της ζήτησης γενικότερα για ταξίδια τον χειμώνα από την ΕΕ σε σχέση με άλλες εποχές, θέλοντας έτσι να τονίσει πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.
Παρόλα αυτά, είπε πως γίνονται προσπάθειες για επιμήκυνση, αναφέροντας πως στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών που είχε ο ίδιος στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου, φαίνεται πως το νέο χρόνο θα «κερδίσουμε», κατά την έκφραση του, τέσσερις εβδομάδες. Δύο τον Μάρτιο και άλλες δύο τον Νοέμβριο.
Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμα πως για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αντιμετώπιση της εποχικότητας θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς ο ήλιος κι η θάλασσα δεν πουλούν ολόχρονα.
Πρόσθεσε πως γίνονται δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας μάλιστα πως κάποιες περιοχές βρίσκονται στον σωστό δρόμο, εκτιμώντας πως σύντομα η Πάφος, για παράδειγμα, λόγω και των πανεπιστημίων και της διασύνδεσης της με την τουριστική περιοχή θα δέχεται περισσότερους τουρίστες και τις περιόδους μη αιχμής.
H αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεί εξάλλου και ένα από τους στρατηγικούς στόχους του Υφυπουργείου Τουρισμού τους οποίους κατέγραψε χθες ο κ. Κουμής κατά την εισαγωγική του ομιλία. Σε αυτούς καταγράφεται επίσης η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με απώτερο σκοπό και όραμα την μετατροπή της χώρας μας σ’ ένα ολόχρονο βιώσιμο προορισμό, καθώς και η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με ορίζοντα το 2035.
Για glamping και αγροκτήματα
Απαντώντας δσε σχετική ερώτηση για τις κατασκηνώσεις πολυτελείας, το γνωστό ως glamping και για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, ο κ. Κουμής ζήτησε τα σχετικά νομοσχέδια να προχωρήσουν κι εάν χρειαστεί να υπάρξει προς αυτήν την κατεύθυνση και νέος διάλογος.
Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2024 ανέρχεται στα 64 εκατ. ευρώ σε σχέση με 53 εκατ, φέτος, με τον κ. Κουμή να διευκρινίζει ότι ποσό 12 εκατ. ευρώ περίπου αφορά πιστώσεις για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτητών διεθνούς προστασίας από τρίτες χώρες.
Οι συνολικές δαπάνες για προβολή μέσα στο 2024 προϋπολογίστηκαν σε 16,4 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 25% περίπου του νέου προϋπολογισμού.