Στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, ίσως προσχωρήσουν προσωρινά τα δύο από τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, για το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία της Ειδικής Δικαιοδοσίας στο επίπεδο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων, καθώς δεν ικανοποιούνται πλήρως από το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο πακέτο των νομοθετημάτων που προωθούνται για την ενίσχυση του πλαισίου των εκποιήσεων.
Παρόλο που στη χθεσινή κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Νομικών, δημόσια τις διαφωνίες της εξέφρασε μόνο η ΕΔΕΚ, ωστόσο, στο κλειστό μέρος της συνεδρίας, επιφυλάξεις και ενστάσεις διατύπωσαν επίσης βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων.
Μάλιστα, οι διαφωνούντες αποφάσισαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να ετοιμάσουν τροπολογίες, με τις οποίες θα εμβολιάσουν το νομοσχέδιο, τις οποίες όμως είναι δεδομένο πως δεν θα τις αποδεχθεί η κυβερνητική πλευρά.
Πάντως, όπως τείνει να εξελιχθεί η συζήτηση, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί η εικόνα που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι, όπου η Κυβέρνηση έδινε γη και ύδωρ στα συγκυβερνώντα κόμματα για να κάνουν πίσω και να μην στηρίξουν την πρόταση νόμου με την οποία πάγωναν οι εκποιήσεις μέσω της έκδοσης δικαστικού διατάγματος. Κάτι το οποίο κατάφερε την υστάτη, καθώς καταψηφίστηκε -με περιπετειώδη τρόπο) εκείνη η νομοθετική ρύθμιση. Η Κυβέρνηση είχε δεσμευετεί τότε έναντι των συνεργατών της πως θα προχωρούσε τάχιστα σε βελτιώσεις του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνέλθουν και πάλι οι δύο επιτροπές για να συζητήσουν ξανά το νομοσχέδιο για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων. Παράλληλα, η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου, όπου και εκεί υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις ή διαφορετικές θέσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Ο χρόνος εκδίκασης
Χθες, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως το κόμμα του έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία για εκποιήσεις. Όπως είπε, δεν μπορεί η Δικαστική Εξουσία να καθορίζει στη Βουλή τι νόμους θα ψηφίζει, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας πως αν καθοριστεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει να αποφασίζει το δικαστήριο για υπόθεση εκποίησης, θα υπάρχει σύγκρουση με τις συνταγματικές αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας.
Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να επανέλθει το νομοσχέδιο του 2019, στο οποίο καθορίζεται η περίοδος εκδίκασης των υποθέσεων, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών. Σημείωσε ακόμα πως στο νομοσχέδιο του 2019 θα πρέπει να προστεθούν κάποιες πρόνοιες του νέου αναθεωρημένου νομοσχεδίου. Εξέφρασε και επιφυλάξεις για την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου.
Κατά τη συζήτηση υπήρξαν και τοποθετήσεις για αναστολή της εκποίησης όταν κάποιος δανειολήπτης προσφεύγει στο Ειδικό Δικαστήριο.
Από την πλευρά της ΔΗΠΑ, οι τροπολογίες που επεξεργάζεται επί του νομοσχεδίου επικεντρώνονται στη διεύρυνση των δικαιούχων για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, δηλαδή να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι ιδιοκτήτες (δανειολήπτες) μικρής επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από €750 χιλ. και γεωργικής γης με μέγιστη αξία κάτω από τις €100 χιλ.
Εξάλλου, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τροπολογίες που θα καταθέσουν να έχουν την ίδια φιλοσοφία με τις ρυθμίσεις που πρότειναν τον περασμένο Ιούλιο. Δηλαδή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προταθεί ρύθμιση για να παραμερίζεται η εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων, ειδικά κύριας κατοικίας, με διάταγμα του δικαστηρίου, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Υπενθυμίζεται πως στη Βουλή εκκρεμεί και πρόταση νόμου των δύο κομμάτων για πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024.
Όχι από ΥΠΟΙΚ σε αλλαγές
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, μιλώντας ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Νομικών, τόνισε πως θα πρέπει να παραμείνει ως έχει η περίμετρος των δανείων που καλύπτει το νομοσχέδιο, καθώς -όπως είπε- τυχόν διεύρυνσή τους ενδέχεται να μην επιφέρει τα αποτελέσματα που αναμένουν κάποιοι βουλευτές.
Αναφερόμενος στον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση της εκδίκασης των υποθέσεων για ΜΕΔ και εκποιήσεις, επανέλαβε πως κάτι τέτοιο θα συγκρούεται με το Σύνταγμα, καθώς θα θεωρηθεί ως παρέμβαση στην Δικαστική Εξουσία.
Κεντρική Τράπεζα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τράπεζες τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου. Εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρθηκε πως η ανάθεση καθηκόντων (σ.σ. και εξουσιών) του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρυθμίζεται από το Σύνταγμα. Ειπώθηκε επίσης πως υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες εντοπισμού και διάκρισης υποθέσεων.