Τέσσερις από τους έξι Ρώσους δισεκατομμυριούχους που αναφέρονται στην υπόθεση των «Cyprus Confidential» ερευνώνται ήδη από την Αστυνομία ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στη Νομική Υπηρεσία.

Η περίπτωση του ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ είναι μια από τις τέσσερις με Ρώσους που ερευνάται και μάλιστα βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από αστυνομικές πηγές, ενδέχεται σε ένα περίπου μήνα οι έρευνες για την περίπτωση αυτή να ολοκληρωθούν και ο φάκελος της υπόθεσης να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο ανακριτών που ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις των κυρώσεων που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ σε Ρώσους ολιγάρχες.

Το κλιμάκιο αυτό ξεκίνησε με δύο ανακριτές, στη συνέχεια έγιναν τέσσερις, λόγω της αύξησης των υποθέσεων, αυξήθηκαν στους οκτώ και τώρα έγιναν 12. Έγιναν κάποιες σκέψεις για διορισμό και ποινικών ανακριτών για υποβοήθηση του έργου των αστυνομικών, αλλά τελικά φαίνεται να μην εγκρίνεται κάτι τέτοιο.

Συνολικά διερευνώνται 30 υποθέσεις που αφορούν παραβίαση των κυρώσεων και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία να ληφθούν αποφάσεις κατά πόσον οι δύο πρώτες υποθέσεις θα σταλούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, πέντε υποθέσεις από το σύνολο που έχουν διαβιβαστεί για έρευνα, έχουν συμπληρωθεί και διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία. Για τρεις αποφασίστηκε ότι δεν υπάρχει υπόθεση και αρχειοθετήθηκαν, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται υπό μελέτη. Όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση με τους ανακριτές ώστε να δοθούν οδηγίες για τον χειρισμό των δύο υποθέσεων.

Παράλληλα, άλλες πέντε υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης των ερευνών (μεταξύ τους και η περίπτωση Μορντάσοφ) και σύντομα θα διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», οι υποθέσεις αυτές είναι και δύσκολες ως προς τη διερεύνησή τους γιατί εμπλέκονται πολλές εταιρείες – κέλυφος για κάλυψη των χρημάτων και δύσκολες ως προς την απόδειξή τους στο δικαστήριο.

Η όλη βάση τεκμηρίωσης υπόθεσης, όπως μας αναφέρθηκε, είναι στο γεγονός πως για σκοπούς έρευνας, η επιβολή κυρώσεων αρχίζει από τα μεσάνυχτα της ημέρας επιβολής. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», μπορεί κάποιος να μεταφέρει τα χρήματά του από την Κύπρο σε χώρα που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις το πρωί και το απόγευμα να αποφασιστούν κυρώσεις εναντίον του και γι’ αυτό θεωρείται ότι η μεταφορά των χρημάτων ήταν παράνομη.

Σημειώνεται ότι οι πλείστες υποθέσεις καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία από τον Απρίλιο – Ιούλιο του 2023 και οι καταγγελίες έγιναν αφού πρώτα έφυγαν τα χρήματα από την Κύπρο και μετά επιβλήθηκαν οι κυρώσεις. Επίσης, το 95% των καταγγελιών προέρχονται από κυπριακούς φορείς (Υπ. Οικονομικών, Δικηγορικό Σύλλογο, Σύνδεσμο Λογιστών, ΜΟΚΑΣ, Κεντρική Τράπεζα κ.ά.) και μόνο δύο περιπτώσεις από ξένους.