Στο επίκεντρο της Κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας βρίσκεται ο άνθρωπος, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Μιλώντας στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ, ο κ. Παναγιώτου μίλησε εκτενώς για το θέμα της ανανέωσης του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό και της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα βρεθούν οι συναινετικές λύσεις στα δύο πιο πάνω θέματα. Ανακοίνωσε, επίσης, νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ορθοστασίας στην εργασία.

Ο Υπουργός στη δική του ομιλία είπε πως είναι κοινά αποδεκτό ότι η οικονομία πρέπει να πηγαίνει καλά αλλά δεν πρέπει κανένας να ξεχνά ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και η Κυβέρνηση είναι ανθρωποκεντρική και στην ευημερία των  ανθρώπων πρέπει να καταλήγουν όλες οι προσπάθειες.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε πως τα τελευταία 15 χρόνια μέσα από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις και κατανοήσαμε πως πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ολιστικά και πως για κάθε μας απόφαση πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ μακριά».

Σημείωσε πως παρόλες τις προκλήσεις και δυσκολίες που όλοι καθημερινά αντιλαμβάνονται πόσο μας επηρεάζουν, «μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, λόγω των θετικών οικονομικών προοπτικών της χώρας μας και λόγω της ξεκάθαρης θέλησης για βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίοι οι εργαζόμενοι εργάζονται και οι απολαβές και τα δικαιώματα τους διαμορφώνονται».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της ανανέωσης του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας πως υπάρχουν προσδοκίες από την κοινωνία στις οποίες θα ανταποκριθούν, καθώς και συγκεκριμένες δυνατότητες της οικονομίας τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη.

«Είμαι σίγουρος ότι παρόλο που θα υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις και αναλύσεις, μέσα από νηφαλιότητα και μεθοδικότητα, θα καταφέρουμε και σε αυτή την περίπτωση, να αντιληφθούμε ότι το βήμα που μπορεί υπό τις περιστάσεις να γίνει είναι σημαντικό και μέσα από την ολιστική ανάλυση των δεδομένων να προσεγγίσουμε αυτή τη συζήτηση με ένα τρόπο εποικοδομητικό», είπε.

Ο κ. Παναγιώτου είπε στη συνέχεια πως μια μετά από μια δεκαετία που αποφασίστηκε η αναλογιστική μείωση για την πρόωρη συνταξιοδότηση, η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μια πρόταση ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και ανάγκες της κοινωνίας και ακολουθώντας τις διεθνείς πρακτικές, για μια διαφοροποίηση που θα είναι επωφελής για χιλιάδες συνταξιούχους που επηρεάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και για πολλούς που θα επηρεαστούν στο μέλλον.

Σημείωσε πως είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση για όλους. Εχουμε ενώπιον μας συγκεκριμένα δεδομένα και περιθώρια τα οποία δεν καθορίζονται προσωπικά από κανένα αλλά από τους ίδιους τους αριθμούς.

Για το ΤΚΑ υπάρχουν όρια και η δυνατότητα για το τι ισχύει αλλά και η ανάγκη για τη βιωσιμότητα του, η οποία δεν αφορά μόνο εμάς και τα παιδιά μας αλλά και για εκείνους που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί. «Είμαι σίγουρος πως και για αυτό το ζήτημα θα καταφέρουμε μέσα από τον κοινωνικό διάλογο να καταλήξουμε σε κοινές προσεγγίσεις», είπε.

Καταληκτικά, ο κ. Παναγιώτου ανακοίνωσε μέσα από το βήμα της συνδιάσκεψης την απόφαση που πήρε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενέκρινε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ζητήματος της ορθοστασίας στην εργασία ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να μην υπόκεινται σε παρατεταμένη και αδιάκριτη ορθοστασία χωρίς τη δυνατότητα της ανάπαυσης με τρόπο που έπρεπε να ήταν αυτονόητος.

Με την παροχή των κατάλληλων καθισμάτων ή τον προγραμματισμό των ανάλογων διαλειμμάτων να μπορούν οι εργαζόμενοι να προστατεύονται και από αυτή τη διάσταση, ανέφερε ο Υπουργός.

ΚΥΠΕ