Κόντρα στην αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης 0,1% κινήθηκε η κυπριακή οικονομία παρουσιάζοντας τον ψηλότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το τρίτο τρίμηνο του 2023 στο 2,2%  (σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) παρά το γεγονός ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί από την ακρίβεια λόγω πληθωρισμού και τα αυξημένα επιτόκια που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat και η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη αλλά και ποιοι είναι οι τομείς που στηρίζουν την ανάπτυξη στην Κύπρο και την κράτησαν σταθερή όπως στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 (2,2%), με αποτέλεσμα να σημειώνει ευρωπαϊκή πρωτιά στις καλύτερες επιδόσεις

Ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, ενημέρωση και επικοινωνίες, κατασκευές, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών είναι οι επτά τομείς που έδωσαν στήριξη στην ανάπτυξη της οικονομίας και δεν άφησαν τον ρυθμό να πέσει κάτω από το 2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,2% (σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,3% (σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους).

 Μια μέρα πριν ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας, από το βήμα της 61ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΕΒΕ Λάρνακας, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η οικονομία βασίζεται σε γερά θεμέλια και επαναβεβαίωσε ότι «κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση που είναι η συλλογική συνεργασία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου».

Τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την επόμενη χρονιά η Κύπρος θα έχει το ψηλότερο πλεόνασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Συρρικνώθηκε η οικονομία τηςευρωζώνης

Η Κύπρος ξεχωρίζει στην ΕΕ στον ρυθμό ανάπτυξης και αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε οριακά σε τριμηνιαία βάση κατά το τρίτο τρίμηνο, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο να σημειωθεί τεχνητή ύφεση εάν το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί εξίσου αδύναμο. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ως τεχνητή ύφεση ορίζεται η πτώση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε τριμηνιαία (όχι ετήσια) βάση.

Τα στοιχεία της Eurostat, έδειξαν για την  ανάπτυξη της οικονομίας της κάθε ευρωπαϊκής χώρας  το τρίτο τρίμηνο του 2023: Βέλγιο 1,5%, Βουλγαρία 1,7%, Δανία 0,8%,  Ισπανία 1,8%, Γαλλία 0,7%, Λετονία 0,6%, Πολωνία 0,5%, Πορτογαλία 1,9%, Ρουμανία 2,1%, Σλοβενία 1,6%, Σλοβακία 1,1%.

Απουσία ανάπτυξης σημειώθηκε στην Λιθουανία, στην Ιταλία και αρνητική μεταβολή στον ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάστηκε στην Τσεχία -0,6%, Γερμανία -0,4%, Εσθονία -2,5%, Ιρλανδία -4,7%, Ουγγαρία -0,3%, Ολλανδία -0,5%, Αυστρία -1,2%, Φιλανδία -1%, Σουηδία -1,2%.

Απασχόληση

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% στη αμφότερες τις ζώνες.

 Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,3% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,3% στη ζώνη του ευρώ και +1,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.