Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Προκλήσεις στην κατασκευή ή ανακαίνιση πράσινων δημόσιων κτηρίων” παρακολουθούν Μηχανικοί του Τμήματος Δημοσίων Έργων και των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε θέματα πράσινης μετάβασης, σε σχέση και με τα πράσινα δημόσια κτήρια.
Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο διοργανώνεται από το Υπουργείο Μεταφορών, ο Υπουργός Αλέξης Βαφεάδης, εξήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του προγράμματος. Το εν λόγω πρόγραμμα, είπε, ανταποκρίνεται σε ανάγκες επιμόρφωσης σε θέματα πράσινης μετάβασης και παρέχει ενημέρωση αναφορικά με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος στην κατασκευή ή ανακαίνιση κτηρίων ως αποτέλεσμα των στόχων που έχουν τεθεί με τον κλιματικό στόχο Fit for 55.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, τα πράσινα δημόσια κτήρια σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και λειτουργούν με βάση τις βιώσιμες αρχές με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της αειφορίας. Η δημιουργία πράσινων δημόσιων κτηρίων συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη μείωση της κατανάλωσης πόρων και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ενημερώσει για τις νέες προκλήσεις στην κατασκευή ή ανακαίνιση πράσινων δημόσιων κτηρίων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα κτήρια πρέπει να σχεδιάζονται με βάση την αειφορία, για τη μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης, με προτεραιότητα τη χρήση βιώσιμων υλικών και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.
Επιπλέον, τα πράσινα δημόσια κτήρια είναι σχεδιασμένα για να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέσω μονωτικών υλικών, αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες και τις φυσικές ροές του αέρα για τη μείωση των ενεργειακών αναγκών και τη βελτίωση της άνεσης των χρηστών.
Ακόμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι πράσινες κατασκευές χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ, αιολικές εγκαταστάσεις και γεωθερμική ενέργεια, ενώ επιλέγονται υλικά με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μείωση των τοξικών χημικών. Τέλος, η διαχείριση του νερού σε πράσινα δημόσια κτήρια περιλαμβάνει τη συλλογή βρόχινου νερού, την ανακύκλωση του νερού και τη μηδενική παραγωγή αποβλήτων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 38 ωρών, θα ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου και προβλέπεται να το παρακολουθήσουν πέραν των 100 συμμετεχόντων.