Η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκου Χατζηγιάννη και του διευθυντη της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών, για το νομοσχέδιο θέσπισης της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-kalathi, οδηγεί σε απόφαση των βουλευτών να επιταχύνουν τη διαδικασία και να προωθήσουν το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για ψηφοφορία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην απόφαση αυτή συνέτεινε και η δυσφορία άλλων βουλευτών, που διαπίστωσαν πως η συζήτηση στην επιτροπή δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δεν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των διαφορών όσων εμπλέκονται, όσο και αν επεκταθεί χρονικά η συζήτηση.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e- kalathi θα αναρτώνται οι τιμές προϊόντων, έτσι ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν τα φθηνότερα.

Εδώ και τέσσερις και πλέον εβδομάδες το νομοσχέδιο συζητείται στην επιτροπή, παρουσία πολλών ενδιαφερομένων, αλλά διαπιστώθηκε πως κάποιοι διυλίζουν τον κώνωπα, χωρίς να προχωρεί η συζήτηση. Αρχικά υπήρχαν ενστάσεις γιατί δεν έγινε, όπως υποστηρίχθηκε, επαρκής διαβούλευση από το υπουργείο, κάτι το οποίο απορρίπτει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαφωνίες από εκπροσώπους υπεραγορών επειδή στο νομοσχέδιο δεν περιλήφθηκαν οι φούρνοι και τα περίπτερα και χθες η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ορισμό των προϊόντων τα οποία θα εντάσσονται στην πλατφόρμα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η σύγκριση των τιμών.

Λόγω των προσκομμάτων που τίθενται κατά τις συζητήσεις, το νομοσχέδιο παραμένει καθηλωμένο στη Βουλή. Ενδεικτικό της καθυστέρησης που παρατηρείται είναι πως στις δύο συνεδρίες που έγινε κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου κατάφεραν να συζητήσουν μόνο δύο άρθρα από τα 14 που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο!

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, ο οποίος δήλωσε πως στην πραγματικότητα δεν γίνεται κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά κατά λέξη συζήτηση! Όπως είπε, με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση είναι ως εάν η Βουλή να κοροϊδεύει την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει ποιες επιχειρήσεις και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi, αλλά και τον ετήσιο τζίρο που θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα έχουν την υποχρέωση ανάρτησης των τιμών των προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η επιτροπή θα πρέπει να συναποφασίσει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Πρέπει, τόνισε, να ξεκαθαρίσει η επιτροπή αν επιθυμεί διαφάνεια με το e-kalathi ή με την e-αγορά, επισημαίνοντας πως με το τελευταίο θα γίνεται σύγκριση των τιμών όλων των προϊόντων.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης ανέφερε πως το e-kalathi θα περιορίσει τη δυνατότητα να ξεγελαστεί οποιοσδήποτε. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε πως πρέπει να καθοριστούν οι αρχές και η σύγκριση τιμών θα πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε όμοια προϊόντα. Είπε, επίσης, πως θα πρέπει να επανεξεταστεί ο ετήσιος τζίρος (€2 εκατ.) που πρέπει να έχουν κατ’ ελάχιστο οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο e-kalathi.