Χωρίς να ικανοποιούνται πλήρως όλες οι προϋποθέσεις που έθεσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών σε σχέση με το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού διαφύλαξης των συμφερόντων των αγοραστών ακίνητης περιουσίας και προστασίας τους έναντι υποχρεώσεων του πωλητή σε τράπεζες, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε για άλλη μια φορά σε αναθεώρηση του κειμένου, προωθώντας το και πάλι στη Βουλή.

Στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι να μπει τέλος στη δημιουργία νέων εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί ξανά την Τετάρτη για συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών.

Τι ζήτησαν τα κόμματα

Τον περασμένο Ιούνιο όταν συζητήθηκε το νομοσχέδιο, οι βουλευτές ζήτησαν να ρυθμιστούν τρία ζητήματα.

Συγκεκριμένα, η μια παράμετρος για αλλαγή αφορά την αφερεγγυότητα του πωλητή: να εξαιρείται το ακίνητο από την πτωχευτική περιουσία η οποία περιέρχεται στα χέρια του εκκαθαριστή, ώστε να διασφαλίζεται η μεταβίβαση του ακινήτου στον αγοραστή που εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του, εκτός της εκκαθαριστικής διαδικασίας.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τον διοικητικό εξαναγκασμό του ενυπόθηκου δανειστή για την έκδοση βεβαίωσης Τύπου Β (αφορά τη βεβαίωση που εκδίδει η τράπεζα με την εξόφληση, απαλλάσσει το ακίνητο από εμπράγματα βάρη) σε περίπτωση που αρνείται να το κάνει.

Το τρίτο ζήτημα αφορά την αναδρομική ισχύ για τα αγοραπωλητήρια έγγραφα που υπογράφθηκαν από το 2014 και μετά.

Η απάντηση του Κεραυνού

Ο υπουργός Οικονομιών Μάκης Κεραυνός με νέα επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Νομικών απαντά στα τρία θέματα που έθεσε η Βουλή.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της αφερεγγυότητας του πωλητή, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι παρόλο που ο εκκαθαριστής θα εφαρμόσει τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και εντός της νομιμότητας, δεν μπορεί να εξαιρείται από την πτωχευτική περιουσία το ακίνητο για το οποίο υπάρχει κατατεθειμένο πωλήτηριο έγγραφο, ούτε τα ποσά που καταβάλλει ο αγοραστής βάσει του πωλητηρίου εγγράφου. Για το σκοπό αυτό, το αρμόδιο υπουργείο έχει προσθέσει νέο άρθρο στο νομοσχέδιο, με το οποίο διευκρινίζεται πως σε περίπτωση αφερεγγυότητας του πωλητή ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των νόμων περί πτωχεύσεων και περί εταιρειών.

Σε σχέση το αίτημα των βουλευτών για την επιβολή του διοικητικού προστίμου στον ενυπόθηκο δανειστή, στο νομοσχέδιο περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει ο Διευθυντής του Κτηματολογίου στον ενυπόθηκο δανειστή ο οποίος εσκεμμένα παραλείπει να εκδώσει τη βεβαίωση Τυπου Β, τότε το ποσό δεν θα υπερβαίνει τις €100 χιλ. έτσι ώστε να επηρεάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Εξάλλου, για το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται στον πωλητή αυτό δεν θα υπερβαίνει τις €10 χιλ.

Νέο «όχι» για αναδρομικότητα

Αναφορικά με την αναδρομικότητα, ο κ. Κεραυνός σημειώνει πως η ρύθμιση έχει προληπτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εγκλωβισμένοι αγοραστές, επισημαίνοντας πως οι ήδη οι εγκλωβισμένοι αγοραστές δεν μπορούν να ρυθμιστούν από το νομοσχέδιο. Υποδεικνύει, επίσης πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την άποψη πως δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί νόμιμος τρόπος για κάτι τέτοιο.

Ίσως η Κυπριακή Δημοκρατία χάσει το τρένο

Ο Υπουργός Οικονομικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με το ορόσημο που έχει τεθεί στο Σχέδιο, η τροποποίηση του νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές θα έπρεπε να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022. Το ορόσημο, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνεται στο 3ο αίτημα πληρωμής για εκταμίευση χρημάτων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέχρι το τέλος του 2023.

Προειδοποιεί πως η μη έγκαιρη επίτευξη του προαπαιτουμένου θα καθυστερήσει την υποβολή του 3ου αιτήματος πληρωμής και την εκταμίευση πόρων καθώς για την υποβολή κάθε αιτήματος πληρωμής θα επιτευχθεί το σύνολο των οροσήμων. Επίσης, τονίζει πως σε περίπτωση που το αίτημα υποβληθεί στην ΕΕ χωρίς την επίτευξη του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου, η μείωση στην εκταμίευση πόρων από την ΕΕ θα είναι δυσανάλογη.

Και αυτό, όπως σημειώνει, γιατί, με τη μεθοδολογία της ΕΕ, η μη εκπλήρωση μεταρρυθμίσεων που αφορούν σε ισχύ νομοθεσίες μπορεί να επιφέρουν πέναλτι για τη Δημοκρατία.