Απαραίτητος συνάγεται ότι είναι ο διάλογος που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για την πρόταση που κατέθεσε για αλλαγές στην αναλογιστική μείωση του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα στο 63ο έτος, καθώς αυτή φαίνεται τελικά να προκαλεί πολλές επιφυλάξεις, τουλάχιστον από το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ενδεικτικές των επιφυλάξεων οι αναφορές που φιλοξενήθηκαν χθες στις εφημερίδες που εκδίδουν ΣΕΚ και ΠΕΟ για την πρόταση, η οποία συνοπτικά, όπως γράψαμε, προβλέπει κατάργηση του «πέναλτι» στο βασικό μέρος της σύνταξης, εφόσον όσοι φεύγουν στα 63 έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εισφορών.
Μάλιστα, ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σε δηλώσεις του στην «Εργατική Φωνή», το εκφραστικό όργανο της ΣΕΚ, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εισήγηση του υπουργού Εργασίας ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Μάτσας εκφράζει ετοιμότητα να προσέλθει στον διάλογο με στόχο τη βελτίωση και διαφοροποίηση της κυβερνητικής εισήγησης «η υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να οδηγεί στην σταδιακή απάλειψη του 12% για όλους τους επηρεαζόμενους».
Ο κ. Μάτσας επανέλαβε την άποψη της ΣΕΚ πως το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να προσεγγιστεί στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος «και τούτο γιατί οι αποσπασματικές λύσεις μόνο προβλήματα δημιουργούν».
Στοιχεία προβληματικά
Την πρόταση του υπουργού Εργασίας σχολίασε και η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους με δηλώσεις της στο «Εργατικό Βήμα», το εκφραστικό όργανο της ΠΕΟ, αναφέροντας πως στην πρόταση υπάρχουν στοιχεία που είναι προβληματικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Διευκρίνισε, όμως, πως η ΠΕΟ, όπως ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, θα τη συνεχίσει, γιατί θεωρεί εξαιρετικής σημασίας αφενός την επάρκεια των συντάξεων, ώστε οι συνταξιούχοι να ζουν αξιοπρεπώς και αφετέρου την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε το πέναλτι 12%.
«Ο υπουργός κατέθεσε την πρότασή του, η οποία αφορά εισφορείς που εισέφεραν στο ΤΚΑ για τουλάχιστον 40 χρόνια. Υπάρχουν κάποιες παραμέτρους τις οποίες θα συζητήσουμε. Θέλουμε να συζητήσουμε τις παραμέτρους και αναμένουμε ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει θα είναι εποικοδομητικός και θα συμβάλει στην επίλυση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση κατά 12% των συντάξεων», είπε.
Πρόσθεσε ότι τα χρόνια εισφορών είναι μία παράμετρος, η άλλη παράμετρος είναι ποιες πιστώσεις λαμβάνονται υπόψη στα χρόνια, μια τρίτη παράμετρος είναι πώς θα γίνει η μείωση. «Η πρόταση του υπουργού, είπε, αναφέρεται στη μείωση στη βασική σύνταξη, άρα αφήνει ανεπηρέαστο το αναλογικό μέρος της σύνταξης», συμπλήρωσε.
Η μικρή επιταγή
Τη θέση ότι υπάρχουν πολλά θέματα για την πρόταση που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου.
Αρκετά πράγματα, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο κ. Αναστασίου, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, όπως για παράδειγμα τυχόν επιπτώσεις της αύξησης που θα προκύψει σε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έφυγαν πρόωρα, πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν για ανακούφιση αλλά στηρίζονται και με τη μικρή επιταγή. Ενδέχεται, παρατήρησε, κάποιοι να επηρεαστούν και αρνητικά, οπόταν η ρύθμιση μπορεί να αποδειχθεί δώρον άδωρον για κάποιους.
Πιθανό μια πρώτη συζήτηση να γίνει τη Δευτέρα
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του «Φιλελευθέρου», για την ώρα δεν έχουν προγραμματιστεί επίσημες συναντήσεις για την πρόταση του υπουργού για το 12%, αν και ο Γιάννης Παναγιώτου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.
Θεωρείται βέβαιο πως μια πρώτη συζήτηση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της πρότασης που παρουσίασε, με την προϋπόθεση όμως να μην αυξάνεται το κόστος που προβλέπει η εισήγησή του και το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 13 εκατ. ετησίως, τα πρώτα χρόνια εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων.