Οι τράπεζες, παρόλο που σε γενικές γραμμές συμφωνούν με το μοντέλο που προωθείται στο νομοσχέδιο για την εξώδικη επίλυση διαφορών για θέματα εκποιήσεων, προβληματίζονται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στο κείμενο. Συγκεκριμένα, ζητούν να μην έχουν δικαίωμα να προσφεύγουν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο όλοι οι δανειολήπτες, καθώς ανησυχούν ότι ο Φορέας στην πορεία θα μετατραπεί σε δικαστήριο και δεν θα είναι οι ευνοϊκό συνολικά για τη διαδικασία.

Ζητούν, ειδικότερα, να περιληφθεί στο νομοσχέδιο πρόνοια που θα καθορίζει ποιοι θα έχουν δικαίωμα να απευθύνονται στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Δηλαδή, οι δικαιούχοι να καθοριστεί ότι πρέπει να έχουν δάνειο συγκεκριμένης αξίας και να έχουν ως εξασφάλιση κύρια κατοικία και επαγγελματική στέγη.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά μια στόχευση στην παροχή δικαιώματος προσφυγής στον Φορέα.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες διαφωνούν με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ για να μεταφερθεί σε νόμο ο μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση δανείων και εκποιήσεων, καθώς δεν συμφωνούν να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις μέσω δικαστηρίων. Από την άλλη, είναι θετικές έναντι του νομοσχεδίου για την Ειδική Δικαιοδοσία, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων, για το οποίο, όμως, ζητούν συγκεκριμένες βελτιώσεις κάποια συγκυβερνώντα κόμματα.

Σύντομα στα κόμματα

Τις επόμενες ημέρες, τόσο το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, όσο και το νομοσχέδιο για την Ειδική Δικαιοδοσία θα σταλούν στα κόμματα της συγκυβέρνησης για την τελική αξιολόγηση.

Χθες, ο Υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενημέρωσε για τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο για τον Επίτροπο αλλά και για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του μήνα.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανάφερε πως ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου η εφαρμογή του Σχεδίου, καθώς και η επικοινωνιακή καμπάνια από την Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) σε σχέση με το Σχέδιο. Είπε, επίσης, πως μόλις ανακοινωθεί από την ΚΕΔΙΠΕΣ η έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου, ο δικαιούχος δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβεί στο τραπεζικό του ίδρυμα ή στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων όπου βρίσκεται το δάνειο του για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο Σχέδιο. Όπως σημείωσε, όμως, η νέα δίμηνη αναστολή των εκποιήσεων αφαιρεί για την ώρα το κίνητρο από τον δανειολήπτη να διεκδικήσει να ενταχθεί στο Σχέδιο.