Η προθεσμία που δόθηκε για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας με την αμερικανική Chevron για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη λήγει στις 5 Νοεμβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γεφυρωθεί η διαφορά.

Μάλιστα, η χθεσινή αναφορά του υπουργού Ενέργειας ότι έχει φθάσει η ώρα των έργων στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι χρειάζονται υποδομές για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και ότι «θα επιμείνουμε στην κατασκευή υποδομών» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να εγκαταλήψει τον στόχο της υλοποίησης της συμφωνίας του 2019 με την κοινοπραξία του Αφροδίτη, στην οποία περιλαμβάνεται και υποχρέωση των εταιρειών να εγκαταστήσουν πλωτή μονάδα παραγωγής (FPU) πάνω από το κοίτασμα, υποχρέωση που η Chevron ζητά σήμερα να απαληφθεί για οικονομικούς λόγους.

Το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τη Chevron (όπως ακουγόταν τις τελευταίες μέρες) ή να δοθεί (από την Κυβέρνηση) ολιγοήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αποκλειστεί, αν και δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι κάποια από τις δύο πλευρές είναι πρόθυμη να υπαναχωρήσει.

Προσπάθειες για γεφύρωση της διαφοράς έγιναν μεν, και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν καρποφόρησαν, όπως πληροφορείται ο Φ», καθώς ο πυρήνας της θέσης τους παραμένει αναλλοίωτος: Η μεν Δημοκρατία ζητά να υλοποιηθεί η συμφωνία του 2019 για την ανάπτυξη του κοιτάσματος με συγκεκρμένες υποδομές (η οποία συμφωνία συνδυάστηκε, τότε, με υποχώρηση του κράτους και αναθεώρηση του συμβολαίου ανακατανομής εσόδων από τις πωλήσεις, υπέρ της κοινοπραξίας), η δε αμερικανική εταιρεία επιμένει να διαγραφεί η υποχρέωσή της να εγκαταστήσει την υποδομή FPU.

Τι είπε στο συμπόσιο

Ο Γιώργος Παπαναστασίου ήταν εκ των ομιλητών στο χθεσινό 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο, που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η εταιρεία FMW Financial Media Way, με τίτλο «Ώρα Έργων για την Ενέργεια».

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Ενέργειας, είναι να καταστήσει την Κύπρο αυτόνομη ενεργειακά, καθώς ο πλούτος της κυπριακής ΑΟΖ πρέπει να βγει στην επιφάνεια και να έρθει στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει φθηνή ενέργεια για τον πολίτη. Και για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται οι υποδομές στον τόπο.

Τόνισε, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ότι σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας έκτακτης κατάστασης στα ενεργειακά, λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ. «Συνεπώς, όντως τώρα είναι η ώρα των έργων στην ενέργεια, είναι η ώρα που κάθε κράτος μέλος, αλλά και συλλογικά σε επίπεδο ΕΕ, αναζητεί εναγωνίως ενεργειακές διεξόδους και τρόπους απεξάρτησης από αναξιόπιστους προμηθευτές, ώστε να διασφαλίζεται απρόσκοπτα ο ενεργειακός εφοδιασμός».

Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα που η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αφού η περιοχή μπορεί να παρέχει έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, ο οποίος θα περιλαμβάνει ποικίλες πηγές και διαδρομές.

«Είμαστε πεπεισμένοι» είπε ο υπουργός «και προς τούτο εργαζόμαστε, ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να είναι ο καταλύτης για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο».