Την ώρα που ασκούνται πιέσεις προς τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για να δώσουν παράταση μερικών εβδομάδων στο πάγωμα των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ., καθώς τέλος του μήνα εκπνέει η αναστολή του νόμου, στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν πως δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για την αγορά ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί.
Συγκεκριμένα, έχει πετύχει μόλις το 13% των ηλεκτρονικών εκποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2023. Έχουν οδηγηθεί σε πλειστηριασμό συνολικά 15.474 ακίνητα, τα οποία αποτελούσαν ενυπόθηκη εξασφάλιση σε δανεισμό που έλαβαν οι δανειολήπτες από πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, μόλις 1.469 από αυτά έχουν πωληθεί. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, το 56% των ακινήτων, που αντιστοιχούν σε 824, για τα οποία έχει πετύχει ο πλειστηριασμός, αφορούν αγροτεμάχια.
355 κατοικίες και διαμερίσματα
Παράλληλα, το 16% των ακινήτων, που αντιστοιχούν σε 232, που πωλήθηκαν σε διαδικασία ηλεκτρονικής εκποιήσεις αφορούν διαμερίσματα. Συνολικά, στο σφυρί βγήκαν 1.156 διαμερίσματα και για 338 έχει ανασταλεί η διαδικασία και για ένα διαμέρισμα έχει ματαιωθεί ο πλειστηριασμός.
Στην τρίτη θέση των ακινήτων που έχουν πωληθεί βρίσκονται κατοικίες. Έχει πετύχει η εκποίηση για 123 κατοικίες (8% ακινήτων).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός αριθμός των κατοικιών που τέθηκαν υπό πλειστηριασμό ήταν 918. Από αυτούς, οι 280 πλειστηριασμοί κατοικιών έχουν ανασταλεί και οι επτά έχουν ματαιωθεί. Εκτιμάται πως 626 εκποιήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων έχουν ανασταλεί, είτε λόγω της προσφυγής των δανειοληπτών στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής, είτε μετά από νέα διαβήματα που έκαναν οι οφειλέτες προς τις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.
Βάσει της πληροφόρησης που έλαβε ο Σύνδεσμος Τραπεζών από τους πιστωτές, τόσο τα διαμερίσματα όσο και οι κατοικίες που έχουν πωληθεί σε πλειστηριασμούς δεν αφορούν κύριες κατοικίες. Έτσι και αλλιώς, η συγκεκριμένη κατηγορία των ακινήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν στο ψυγείο, εξαιτίας κυρίως των νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή, ενώ μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού οι πιστωτές οικοθελώς ανέστειλαν το σύνολο των εκποιήσεων για περίοδο έξι μηνών.
Άλλαξαν χέρια και οικόπεδα
Βάσει των στοιχείων των τραπεζών, από το σύνολο των πλειστηριασμών που έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο, τα 93 ήταν οικόπεδα. Συνολικά προγραμματίστηκαν 979 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οικοπέδων, από τους οποίους αναστάλθηκαν οι 280 και οι 8 ματαιώθηκαν. Επιπρόσθετα, έχουν αλλάξει χέρια και 76 οικόπεδα που περιλαμβάνουν και κτήρια (5% ακινήτων), 51 καταστήματα (3% ακινήτων), 50 χωράφια με κτήρια, δέκα βιομηχανικοί ή βιοτεχνικοί ή επαγγελματικοί χώροι, επτά γραφεία, δύο αποθήκες και ένας χώρος στάθμευσης. Τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν εκποιηθεί δεν πωλήθηκαν κατά τους πλειστηριασμούς που οργανώθηκαν.
Αναστάληκαν – ματαιώθηκαν 4.280 εκποιήσεις
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, από τους συνολικά 15.474 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, 11.194 ήταν ολοκληρωμένοι, δηλαδή έχουν μπει τα ακίνητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και κάποια από αυτά πωλήθηκαν και για κάποια άλλα δεν υπήρξε ανταπόκριση. Συνολικά έχουν ανασταλεί 4.215 πλειστηριασμοί και άλλοι 65 έχουν ματαιωθεί. Υπενθυμίζεται από το 2022 και εντεύθεν, όλοι οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά. Το 2021 η πλειοψηφία των πλειστηριασμών έγιναν ηλεκτρονικά ενώ έγιναν μόνο 40 φυσικοί πλειστηριασμοί.