Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για επίσπευση της ανέλιξης των χαμηλόμισθων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και κατ’ επέκταση της μισθοδοτικής τους ανέλιξης, θέμα για το οποίο εκκρεμεί συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη συνάντηση, εκτός από την ΠΑΣΥΔΥ κλήθηκαν και οι ηγεσίες των συντεχνιών ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, οι οποίες εκπροσωπούν εργαζόμενους στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη ρύθμιση του ζητήματος.

Ενόψει της συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών, οι ηγεσίες των τριών συντεχνιών φαίνεται να είχαν μεταξύ τους επαφές για το ζήτημα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η βάση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ, την οποία ήδη το Προεδρικό φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά. Ωστόσο, στη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη, των αρμόδιων υπουργών και της ΠΑΣΥΔΥ, στις 12 Οκτωβρίου, δεν έγιναν ανακοινώσεις, παρά τις συγκλίσεις, κάτι που αποδόθηκε στην παρέμβαση που υπήρξε από ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες επίσης πιέζουν για αναβάθμιση των μελών τους που βρίσκονται τοποθετημένοι στην κλίμακα Α2-5-7+2.

Ως ορόσημο για τελικές ρυθμίσεις τέθηκε η 30ή Οκτωβρίου, μετά από νέα συνάντηση που προγραμματίστηκε να γίνει στο Προεδρικό, χωρίς, όμως να αποκλείεται τελικά να υπάρξουν ανακοινώσεις νωρίτερα, αφού όλα δείχνουν πως θα προηγηθεί συνάντηση των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο Οικονομικών. Με στόχο, όπως πληροφορούμαστε, να υπάρξει συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενσωματωθεί και στον προϋπολογισμό για το 2024, καθώς η επιτάχυνση της ανέλιξης των χαμηλόμισθων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Διευκρινίσεις από ΠΑΣΥΔΥ

Με αφορμή κριτική που ασκήθηκε στην πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ για το θέμα, η συντεχνία διευκρίνισε πως η πρότασή της – η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα ισχύσει, καθώς εκκρεμεί η τελική θέση της Κυβέρνησης – καλύπτει και εργαζόμενους που υπηρέτησαν και στην κλίμακα Α1.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Σάββατο η ΠΑΣΥΔΥ όσον αφορά την πρόταση της, η οποία συνοπτικά προβλέπει πως εργαζόμενοι των επηρεαζόμενων κλιμάκων με 16 χρόνια υπηρεσίας θα τοποθετούνται στην κλίμακα Α7. Η πρόταση, σύμφωνα με τη συντεχνία, καλύπτει στα 16 χρόνια και τυχόν υπηρεσία στην Α1, όπως και υπηρεσία που οι προσαυξήσεις ήταν παγωμένες.

«Η ΠΑΣΥΔΥ έχει εδώ και αρκετό καιρό θέσει στις προτεραιότητες της το θέμα των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων. Έχει υποβάλει ξεκάθαρη πρόταση στην επίσημη πλευρά, όπως κάποιος με συνολική υπηρεσία 16 χρόνια στις κλίμακες Α2 και Α5 να τοποθετείται στην κλίμακα Α7. Στην υπηρεσία αυτή των 16 χρόνων συνυπολογίζεται και τυχόν προϋπηρεσία στις κλίμακες Α1–Α2- Α5, καθώς και η υπηρεσία που υπήρχε παγοποίηση των προσαυξήσεων.

Αν κάποιος συμπληρώνει συνολικά 12 χρόνια στην κλίμακα Α1 και Α2 ή μόνο στην Α2, θα τοποθετείται στην κλίμακα Α5. Αν συμπληρώνει 4 χρόνια στην κλίμακα Α5 θα τοποθετείται στην κλίματα Α7. Αν συμπληρώνει συνολικά 16 χρόνια, ανεξάρτητα πόσα στην κλίμακα Α1/Α2 και πόσα στην κλίμακα Α5, τοποθετείται στην κλίμακα Α7.

Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης και νοουμένου ότι θα γίνει αποδεκτή στη συνάντηση της ΠΑΣΥΔΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα υποβληθεί και συγκεκριμένο σημείωμα (σ.σ. στον νέο προϋπολογισμό) που να περιλαμβάνει σαφώς τα πιο πάνω. Επομένως, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για πρόταση της ΠΑΣΥΔΥ που να μην καλύπτει τα πιο πάνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είχε ανακοινώσει η ΠΑΣΥΔΥ.