Δεν αποκλείεται διορθωτικές παρεμβάσεις να υπάρξουν όχι μόνο στο πέναλτι του 12% αλλά και στο θέμα της σύνταξης χηρείας σε άνδρες.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για το συνταξιοδοτικό γενικότερα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως στην πράξη η εφαρμογή της μεταρρύθμισης που άνοιξε το δρόμο για καταβολή σύνταξης χηρείας και σε άνδρες προκαλεί ανισότητες και διακρίσεις, κάτι που αναμενόταν εξάλλου καθώς η ρύθμιση του 2019, με την οποία πλέον δικαιούνται σύνταξης χηρείας και οι άνδρες αναφέρει πως δικαίωμα δεν είχαν όλοι οι χήροι, παρά μόνο όσων η σύζυγος τους απεβίωσε κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2018.

Πρόσφατη έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεων χαρακτηρίζει επίσης προβληματική τη ρύθμιση καλώντας το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε αλλαγές.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο σημειώνοντας πάντως πως όταν αποφασίστηκε η παροχή σύνταξης χηρείας και σε άνδρες αυτό έγινε πάνω σε μια συγκεκριμένη προσέγγιση βασισμένη και στις τότε δυνατότητες του ΤΚΑ.

Μάλιστα περιλήφθηκε και πρόνοια στη νομοθεσία ότι εάν χρειαστεί θα υπάρξουν και αυξήσεις στις εισφορές για την παροχή σύνταξης στους άνδρες οι οποίες θα επιβάλλονταν με τις προγραμματισμένες αυξήσεις στις εισφορές της 1ης Ιανουαρίου του 2024.

Σήμερα, πάντως, ο Υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι ολοκληρώθηκε η σχετική αξιολόγηση και η αναλογιστική μελέτη του ΤΚΑ και πως δεν προκύπτει η ανάγκη αύξησης των εισφορών λόγω της παροχής σύνταξης χηρείας και στους άνδρες.

Βάσει της ίδιας μελέτης ανέφερε επίσης πως δεν προκύπτει ανάγκη στην παρούσα φάση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Συνέχισε, όμως , λέγοντας πως στο επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί η δυνατότητα του ΤΚΑ για διεύρυνση των δικαιούχων ανδρών σε σύνταξη χηρείας, δηλαδή για παροχή της και σε όσους ήταν χήροι πριν το 2018 προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων.

Μεγάλη Παρασκευή για 12%

Για το θέμα του 12% επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κάποια ελάφρυνση διευκρινίζοντας όμως πως δεν πρόκειται να καταργηθεί η αναλογιστική μείωση ή να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης που είναι το 65ο έτος της ηλικίας.

Η ελάφρυνση αυτή θα αφορά εργαζομένους με πάρα πολλά χρόνια εισφορών είπε, χωρίς όμως να αποκαλύπτει την πρότασή του ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων την Παρασκευή.

Θα ήταν αδόκιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, να πει περισσότερα πριν μάθουν την πρόταση οι κοινωνικοί εταίροι. Για τη μεταρρύθμιση γενικότερα του συνταξιοδοτικού ανέφερε πως θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο και πως στο μέσο της θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα υπάρξει ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο με στόχο την ενίσχυση του συστήματος και των συντάξεων αλλά και του δεύτερου και τρίτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού.