Η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, από σήμερα μάλιστα, στη δημοσίευση διατάγματος στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας που παρέχει τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου στο 19% από το 10% που ισχύει σήμερα, έπιασε απροετοίμαστους τους εμπλεκόμενους κλάδους.

Μια απόφαση, που εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να ικανοποιεί τους αιγοπροβατοτρόφους και εκτιμάται ότι θα κάνουν δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την προσεχή Δευτέρα. Από την άλλη η απόφαση αυτή δεν ικανοποιεί τους τυροκόμους που υποχρεώνονται πλέον να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος για να ικανοποίηση την αυξημένη ποσόστωση στο τελικό προϊόν. Τυροκόμοι που υποστηρίζουν ότι η κίνηση της κυβέρνησης οδηγεί τον κλάδο σε κλείσιμο.

Μάλιστα, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σήμερα σε έκτακτη γενική συνέλευση στη Χοιροκοιτία υπό το φως των εξελίξεων. Η απόφαση αυτή προκαλεί τριγμούς και στις τάξεις των αγελαδοτρόφων αφού αναμένεται ότι θα πλεονάσει γάλα, από τη στιγμή που δεν θα το χρειάζεται πλέον η βιομηχανία για την παρασκευή χαλλουμιού.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), εκτιμώντας τα δεδομένα που αφορούν την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος για το 2022, εισηγήθηκε στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας την αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Βάσει των δηλώσεων των τυροκόμων σχετικά με τις ποσότητες ανά είδος γάλακτος που επεξεργάζονται, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου στο 19% από το 10% που ισχύει σήμερα, και τη διατήρηση του αντίστοιχου ποσοστού για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου στο 25%.

Στην ανακοίνωση του ΥΓΑΑΠ, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με την τροποποίηση των ποσοστών γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2023 με την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με βάση την κείμενη νομοθεσία, και θα έχει άμεση ισχύ».

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Τυροκόμων με σκοπό να παρουσιαστούν οι διαχρονικές του θέσεις αναφορικά με την παραγωγή και την εμπορία του χαλλουμιού, ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάριος Κωνσταντίνου ερωτήθηκε σχετικά και για την απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση της χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος στο 20%. Όπως είπε η απόφαση αυτή ουσιαστικά τερματίζει την παραγωγή αιγοπρόβειου χαλλουμιού ώστε να αυξηθεί η χρήση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μικτό χαλλούμι. «Δεν υπάρχει πλεόνασμα γάλακτος, ούτε υπάρχει η αιτιολογία για να αυξηθεί η ποσόστωση» του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι ΠΟΠ, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην παραγωγή χαλλουμιού σε περίπτωση αύξησης της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος από 10% που είναι σήμερα στο 20%.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που μας λέχθηκε από το υπουργείο Γεωργίας είναι να μην παράξουμε ξανά αιγοπρόβειο χαλλούμι – να καταργήσουμε το αιγοπροβειο χαλλούμι – τους επόμενους μήνες για να μπορέσουμε να αυξήσουμε το ποσοστό (αιγοπρόβειου γάλακτος στο 20%) στο μικτό χαλλούμι». Ο ίδιος διερωτήθηκε κατά πόσον ο Κύπριος καταναλωτής θα σταματήσει να καταναλώνει το χαλλούμι που είναι συνηθισμένος να καταναλώνει «για να βάζουμε μεγαλύτερο ποσοστό (αιγοπρόβειου γάλακτος) στο (μικτό) χαλλούμι που εξάγουμε»