Υπουργείο Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία και Ελεγκτική Υπηρεσία ερμηνεύουν διαφορετικά τους νόμους αναφορικά με τις πολλαπλές συντάξεις, τα κόμματα και οι βουλευτές το ίδιο, με αποτέλεσμα στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών να επικρατήσει το απόλυτο μπάχαλο στη συζήτηση για την συνταξιοδότηση των πολιτειακών αξιωματούχων στο 60ο έτος και για τις πολλαπλές συντάξεις.

Όπως λέχθηκε από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλιώς ερμηνεύει το νόμο ή μία υπηρεσία και αλλιώς η άλλη. Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε πως υπάρχει νόμος του 1980 ο οποίος προβλέπει την αναστολή στην καταβολή των συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους, δηλαδή, Πρόεδρους Δημοκρατίας, Πρόεδρο Βουλής, βουλευτές , υπουργούς και υφυπουργούς όταν αναλαμβάνουν κρατικό αξίωμα.

Κατά τη συζήτηση, λέχθηκε πως το Γενικό Λογιστήριο δεν εφαρμόζει τον συγκεκριμένο νόμο, μετά από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, με το δικαιολογητικό ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρατικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, αντί να σταματήσουν οι συντάξεις στους αξιωματούχους, δόθηκε και στους υπολοίπους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρθηκε, πως το 2011 ψηφίστηκε νομοθεσία για απαγόρευση των πολλαπλών συντάξεων, για όλους του αξιωματούχους, εκτός από τον κατάλογο του 1980 και οι ευρωβουλευτές, τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ανέλαβαν αξιώματα.   Η νομοθεσία κρίθηκε το 2014 ως αντισυνταγματική, με το δικαιολογητικό ότι ήταν περιουσιακό στοιχεία οι συντάξεις. Ωστόσο δεν ακυρώθηκε ο νόμος του 1980 και άρα είναι σε ισχύ ακόμη και σήμερα

Ο Γενικός Ελεγκτής διερωτήθηκε πώς ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει αποποιηθεί τη σύνταξη του την στιγμή που ο νόμος του 1980 προβλέπει την μη καταβολή τη σύνταξης.  Λόγω της συνέχισης της καταβολής των συντάξεων με το νόμο του 1980 η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μελετήσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων από αξιωματούχους οι οποίοι έλαβαν πολλαπλές συντάξεις.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας λέχθηκε ότι μετά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου ζητήθηκε η θέση της, επισημαίνοντας πως η Υπηρεσία ανέφερε πως από την στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση δεν πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος του 1980.  

Προτάσεις νόμου

Στην επιτροπή Οικονομικών κατατέθηκαν τέσσερις διαφορετικές προτάσεις νόμου, δύο από τον ΔΗΣΥ και μία από ΔΗΚΟ και Οικολόγους. Με τις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ προβλέπεται η συνταξιοδότηση των βουλευτών και των υπουργών να αρχίζει στο 65ο έτος ηλικίας αντί στο 60ο που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, ρυθμίζεται ξεχωριστά η ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους.

Με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ θεσπίζεται  νέο νομοθετικό  πλαίσιο για την καταβολή συντάξεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρώην και εν ενεργεία, για σκοπούς συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και διόρθωσης ορισμένων στρεβλώσεων στον ισχύοντα νόμο. Η πρόταση νόμου των Οικολόγων προβλέπει την καταβολή σύνταξης στους βουλευτές στο 63ο έτος. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, υποστήριξε πως οι προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις δεν λαμβάνουν υπόψη αποφάσεις δικαστηρίου, και πως οποιαδήποτε ενέργεια που αποστερεί την σύνταξη αξιωματούχου, θεωρείται αντισυνταγματική. Παράλληλα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα σε περίπτωση που μισθός αξιωματούχου που λαμβάνει δεύτερο ή τρίτο αξίωμα συμψηφιστεί με συντάξεις, καθώς  η σύνταξη θεωρείται επίσης, περιουσιακό στοιχείο. Σημείωσε, πως σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης δεν θα αφορά τους υφιστάμενους κρατικούς αξιωματούχους.

Τι υποστήριξαν οι βουλευτές

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικράτησε αποτελούν και οι δηλώσεις των βουλευτών. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο βουλευτής Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως ο ίδιος είναι εν ενεργεία βουλευτής και ταυτόχρονα είναι δικαιούχος σύνταξης καθώς διετέλεσε υπουργός και δήμαρχος. Υπέδειξε, πως εάν ήταν δημόσιος λειτουργός θα δικαιούτο και  τρίτη σύνταξη και όταν φτάσει στην ηλικία των 65 ετών θα λαμβάνει και την κοινωνική σύνταξη. Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου μπορεί να υπάρχουν πρόσωπα που λαμβάνουν 8 με 9 συντάξεις.  Στο μεταξύ, μετά την παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για εξέταση του θέματος του εφάπαξ, ο κ.Νεοφύτου σημείωσε πως πριν 3 μήνες τον ενημέρωσε ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς πως δικαιούται σύνταξη και εφάπαξ. Εξάλλου, μετά την ενημέρωση από το υπουργείο πως θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο ανέφερε πως δεν έχει το σύνδρομο του συγγραφέα, επισημαίνοντας πως ως πολιτεία πρέπει να βρεθεί λύση.

Από πλευράς του ο επίσης βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε πως και το 2016 είχε λεχθεί πως θα ρυθμιζόταν το θέμα αλλά η Βουλή σήκωσε τα χέρια. Ο κ. Γεωργιάδης, είπε, πως αυτό που ισχύει με τον κ. Νεοφύτου με τις πολλές συντάξεις ισχύει και για εκείνον και διερωτήθηκε τι θα γίνει με τον ίδιο. Όπως, είπε, έκανε μια κουβέντα στο πόδι και τον ενημέρωσαν πως θα έχει μια σύνταξη.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε πως αυτός που ηγείται του κράτους θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον ευατό του και να αποποιηθεί της σύνταξης. Η  πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι προκαλεί αγανάκτηση ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κράτος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου μίλησε για μπάχαλο και για πρόκληση της κοινής γνώμης. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε πως έχουν χαθεί από τη συζήτηση, επισημαίνοντας πως δεν ξέρουν τι θα πουν κατά την έκφραση του στην κοινή γνώμη. Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε πως οι προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ κατατέθηκαν το 2016 αλλά συζητήθηκαν το 2018, παρόλο που ο κ. Νεοφύτου ήταν πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών. Είπε, επίσης πως το θέμα επανήλθε το 2021, τονίζοντας πως «άλλοι κυβερνάτε 5 και άλλοι 10 χρόνια και δεν το είδατε. Σημείωσε πως ο ίδιος μετά την εκλογή του ως βουλευτής, λαμβάνει σύνταξη από την δημόσια υπηρεσία στην οποία εργαζόντανε 25 χρόνια.  Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε πως πρέπει να γίνει παράλληλη ρύθμιση του ασυμβίβαστου. Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, εξέφρασε την απογοήτευση του, κάνοντας λόγο για χαμένη υπόθεση. «Ακόμα ψαχνόμαστε, υπάρχουν απορίες και γνωματεύσεις» σημείωσε.

Ετοιμάζει νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών

Εκ μέρος του υπουργείου Οικονομικών, η Θούλα Τρύφωνος δήλωσε πως η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αντικρίζουν θετικά την αναδιαμόρφωση του πλαισίου για το συνταξιοδοτικό σε σχέση με τους κρατικούς αξιωματούχους.

Όπως είπε η κ. Τρύφωνος, το υπουργείο Οικονομικών θα επανέλθει με συγκεκριμένη πρόταση που να αντιμετωπίζει με ολιστική προσέγγιση το θέμα. Όπως είπε, θα θεσπιστεί νομοσχέδιο για όλους τους πολιτειακούς αξιωματούχους λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες κάθε κατηγορίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου, μετά από ερωτήσεις βουλευτών κατά πόσο το νομοσχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο τέλος του χρόνου, απάντησε αρνητικά.