Συμφωνεί το υπουργείο Οικονομικών με τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα περνούν από τη Βουλή τα αιτήματα για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής καθώς και προαγωγής στην Δημόσια Υπηρεσία.

Την πρόταση νόμου κατέθεσαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και προβλέπει ότι το ξεπάγωμα των θέσεων προαγωγής δεν θα περνά ανά περίπτωση από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όπως γίνεται σήμερα, αλλά θα γίνεται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, λέχθηκε πως από την στιγμή που έγινε αποδεκτή η πρόταση από την Κυβέρνηση και δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση , συμφωνούν με την πρόταση νόμου. Υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλώντας τη Βουλή να την προωθήσει στην Ολομέλεια. 

ΣΕΚ και ΠΕΟ παρόλο που συμφωνούν με την πρόταση, ωστόσο, ζήτησαν να εξαιρεθούν κάποιες υπηρεσίες, όπως η Cyta, η ΑΗΚ και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων για να υπάρξει ευελιξία στους οργανισμούς καθώς η διαδικασία πλήρωσης είναι γραφειοκρατική.

Στο πλαίσιο της συζήτησης βουλευτές κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων οι οποίοι άρχισαν να εργάζονται στην κρατική μηχανή με την αγορά υπηρεσιών και στην πορεία μετατράπηκαν σε εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, στο νόμο δεν υπάρχει πρόνοια για μη μετατροπή των εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου, ωστόσο, τόνισε πως υπάρχει απαγόρευση από τη νομολογία της ΕΕ πως δεν πρέπει να καλύπτεις τις μόνιμες ανάγκες με την αγορά υπηρεσιών.