Τα πάνω-κάτω φιλοδοξεί να φέρει η Κυβέρνηση, τέλος του 2024, σε σχέση με τα τιμολόγια και τις συναλλαγές στην αγορά, έτσι ώστε κανένας επιχειρηματίες και αυτοεργοδοτούμενος να μην μπορεί να κρύψει ούτε ένα σεντ από τις εισπράξεις της ημέρας.
Συγκεκριμένα, μέσω ειδικού λογισμικού συστήματος θα υπάρχει απευθείας σύνδεση (on line) των επιχειρήσεων με το Τμήμα Φορολογίας, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο. Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος θα γίνει προσπάθεια το Τμήμα Φορολογίας να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις αγορές που θα κάνουν οι καταναλωτές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μέσω των αποδείξεων που θα εκδίδουν θα φορολογούνται ανάλογα. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Το λογισμικό θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της υποδομής και του νομικού πλαισίου που σχετίζεται με την έκδοση νόμιμων τιμολογίων και αποδείξεων, ώστε να υπάρχει αυτόματη διασύνδεση, σε πραγματικό χρόνο, των επιχειρήσεων με το Τμήμα Φορολογίας, τόσο για επίτευξη άμεσης ενημέρωσης, όσο και για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.
Το έργο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα στη μεταρρύθμιση που σχετίζεται με τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας του Τμήματος Φορολογίας, υπόλογίζεται να ολοκληρωθεί το τέλος του 2024 και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.
Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, που αφορούν τη μελέτη σκοπιμότητας, την υλοποίηση του έργου στη βάση των ευρημάτων και εισηγήσεων της μελέτης σκοπιμότητας, καθώς και την παρακολούθηση και εντοπισμό τυχόν ανωμαλιών στην εξέλιξη των εσόδων ΦΠΑ, σε συνάρτηση με άλλες μεταβλητές και εισροές στην οικονομία.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει απευθυνθεί στη Βουλή ζητώντας την αποδέσμευση ποσού €82.500 για τη διενέργεια της μελέτης σκοπιμότητας. Το αίτημα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, η μελέτη σκοπιμότητας είναι απαραίτητη για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου Online Fiscalisation Project με τον πλέον γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο στην Κύπρο.
Όπως επισημαίνεται, η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάλυση του ΦΠΑ σε κλαδικό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομίας, επισκόπηση από την εφαρμογή του Online Fiscalisation Project σε άλλες χώρες και προτεινόμενη στρατηγική και τεχνολογικές λύσεις για εφαρμογή του στην Κύπρο. Για την υλοποίηση του έργου, το Υπουργείο Οικονομικών, το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ και ο ερευνητικός φορέας ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν υπογράψει τον Ιούνιο του 2022 μνημόνιο συνεργασίας.