Με τη συνταγή που ήδη υπάρχει στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού επιχειρεί το Υφυπουργείο Τουρισμού να ενισχύσει τον τουρισμό και να αναπτύξει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Συνταγή, πάντως, που φαίνεται σιγά σιγά να αποδίδει καρπούς, αν λάβει κανείς υπόψη τις τρομερές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας τα τελευταία χρόνια και τις επιδόσεις του μετά την πανδημία, που χρόνο με το χρόνο βελτιώνονται, παρά την απώλεια σημαντικών αγορών.
Τα πιο πάνω προκύπτουν από το στρατηγικό σχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2024-2026, που κατατέθηκε μαζί με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Στο στρατηγικό σχέδιο καταγράφεται συνοπτικά η περσινή επίδοση του τομέα, καθώς και η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας, με τα έσοδα από τον τουρισμό, όπως αυτά μετρούνται από τη Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, να συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό γύρω στο 13%.
Η συνολική δε συνεισφορά του τουρισμού το 2022 (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) στην ευρύτερη οικονομία και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της χώρας, εκτιμήθηκε στο 12,2% συγκριτικά με 13,7% το 2019.
Εντούτοις, όπως παραδέχεται το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο τομέας αντιμετωπίζει συγκεκριμένες πολυετείς παθογένειες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεγιστοποίηση της απόδοσης της τουριστικής βιομηχανίας, προς όφελος της κυπριακής οικονομίας.
Κατά το Υφυπουργείο Τουρισμού, σημαντικότερη παθογένεια αποτελεί η διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, πέραν της χρονικής περιόδου Μαΐου – Οκτωβρίου.
Οι παθογένειες αυτές, προσθέτει, πηγάζουν κυρίως από το γεγονός, ότι το τουριστικό προϊόν της χώρας εδραζόταν, σχεδόν αποκλειστικά, στο ομόκεντρο δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» για πολλά χρόνια.
Η συνταγή για νέα έσοδα/αγορές
Λόγω των πιο πάνω παθογενειών, ως βασικοί στόχοι του Υφυπουργείου Τουρισμού έχουν τεθεί ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς επίσης η προβολή του, με απώτερο σκοπό την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και της συνεισφοράς του τομέα στην οικονομία του τόπου, γενικότερα.
Υπενθυμίζεται ότι για επίτευξη των θεμελιωδών αυτών στόχων, το Υφυπουργείο Τουρισμού εκπόνησε και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης η νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού (ΕΣΤ 2030), η οποία αφορά τη χρονική περίοδο από το 2020 μέχρι το 2030. Μέσα από την ΕΣΤ 2030, στοχεύεται συγκεκριμένα η προσέλκυση επισκεπτών:
· α) Ηλικίας 50 ετών και άνω, με σκοπό την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, που θα τους προσφέρουν εμπειρίες ζωής. Οι αγορές στόχοι μας, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο.
· β) Ηλικίας 65 ετών και άνω, με οικονομική άνεση, για ποιοτική αφυπηρέτηση και δυνατότητα / επιθυμία διαμονής το χειμώνα στο εξωτερικό, για αρκετές εβδομάδες. Αγορές στόχοι για αυτή την κατηγορία επισκεπτών είναι αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.
· γ) Για μικρές αποδράσεις (short stays), από χώρες γειτονικές χώρες, όπως από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανος, την Ελλάδα και την Ιορδανία, που η αεροπορικές συνδέσεις είναι διάρκειας έως μιάμιση ώρες.
· δ) Από μακρινούς προορισμούς, για ολιγοήμερες διακοπές στην Κύπρο, στο πλαίσιο ταξιδιού τους σε γειτονικές μας χώρες, όπως το Ισραήλ ή η Ελλάδα. Οι αγορές στόχοι μας, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αυτές των ΗΠΑ, της Κίνα, της Ιαπωνία, της Ινδίας και της Κορέας.
Προς τις πιο πάνω κατευθύνσεις, το υφυπουργείο αναφέρει ότι επιδιώκει τη βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, με χώρες από τις οποίες υπάρχουν δυνατότητες για προσέλκυση τουριστών.
Ενημερώνει δε, πως για τον σκοπό αυτό, το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς επίσης και ιδιωτικοί φορείς, διεξάγουν επαφές με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων, προκειμένου να καθοριστούν νέα αεροπορικά δρομολόγια, να διασυνδέουν τη χώρα μας με όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές.
Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει, εντάσσεται και η προσπάθεια για απλοποίηση και συντόμευση της διαδικασίας εξασφάλισης θεώρησης εισόδου στην Κύπρο, από χώρες από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψουν σημαντικές αφίξεις τουριστών.
Δράσεις εμπλουτισμού
Η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030, που σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης, περιλαμβάνει, επίσης, πολύπλευρες δράσεις, που σκοπό έχουν τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
Σε αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προώθηση σειράς ειδικών προϊόντων, για τα οποία η Κύπρος παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο αθλητικός, ο πολιτιστικός και ο θρησκευτικός τουρισμός, ο τουρισμός συνεδρίων και ο τουρισμός υπαίθρου. Με απώτερο στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας, γίνεται προσπάθεια για διεύρυνση των τουριστικών αφίξεων στη χειμερινή τουριστική περίοδο, μέσω Σχέδιων Δράσης για προσέλκυση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.
Τα ειδικά προϊόντα τουρισμού, που θεωρείται ότι θα προσελκύσουν τις πιο πάνω αγορές, αφορούν μεταξύ άλλων τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, τον τουρισμό ευεξίας / υγείας – αποκατάστασης / ΑΜΕΑ, κρουαζιέρας / ελλιμενισμού, MICE (meetings, incentives, conferences, events), ποδηλατικός, προπονητικός, οινογαστρονομικός, υπαίθρου και ορεινών περιοχών, ο γαμήλιος και ο τουρισμός γκολφ ενώ στα ειδικά προϊόντα περιλαμβάνεται και το καζίνο.
Στις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει ευρύτερα το κράτος, εντάσσεται επίσης η προώθηση νέων έργων τουριστικής υποδομής, τα οποία αναμένεται να διαφοροποιήσουν δραστικά το υφιστάμενο τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις αναπτύξεις νέων γηπέδων γκολφ και την κατασκευή επιπρόσθετων μαρίνων. Η προώθηση και ολοκλήρωση αυτών των έργων είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.
Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Όσον αφορά στην επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού σημειώνει πως στόχος θα είναι η επέκταση της περιόδου ισχύος της μέχρι το 2035, ώστε να περιληφθούν και οι σύγχρονες τάσεις και ανάγκες της διεθνούς τουριστικής αγοράς.
«Συνοπτικά, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν, στις κύριες δραστηριότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού, για την περίοδο 2024-2026, συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων και η εξεύρεση νέων αγορών, η αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών και των εμπειριών που προσφέρει η χώρα, η βελτίωση των υποδομών και η ανάπτυξη των υφιστάμενων και σύγχρονων μορφών τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», καταλήγει το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, η συνταγή που εφαρμόζεται έως τώρα για ανάπτυξη νέων αγορών και για προσέλκυση νεών εταιρειών φαίνεται να αποδίδει, εξου και οι απώλειες από τη Ρωσία φαίνεται να κλείνουν.
Υπενθυμίζουμε ότι φέτος οι αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 2,6 εκατ. περίπου, μετρώντας μικρές μόνο απώλειες σε σχέση με το 2019 (2,7% και σημαντική αύξηση σε σχέση πέρσι. Πιο καλή είναι μάλιστα η πορεία των εσόδων μέχρι στιγμής, έως τον Ιούλιο, καθώς οι εισπράξεις του 1,5 δισ. ευρώ είναι καλύτερες όχι μόνο σε σχέση με πέρσι, αλλά και συγκριτικά με αυτές του πρώτου επταμήνου του 2019.