Υπέρ της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ εμφανίστηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου σε ομιλία του στο συνέδριο της Κεντρικής που πραγματοποιείται στη Λεμεσό με τίτλο, «ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων».

Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις στο τρέχον οικονομικό τοπίο ήταν ο υψηλός πληθωρισμός. «Γιατί είναι τόσο σημαντικό να μειωθεί ο πληθωρισμός; Οι συνέπειες αν δεν δράσουμε και αφήσουμε τον πληθωρισμό αδάμαστο θα ήταν τρομερές. Ο πληθωρισμός επηρεάζει όλους μας, κάθε άτομο, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση και κατ’ επέκταση την ίδια την οικονομία. Όταν μένει ανεξέλεγκτος, ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη του εισοδήματός μας. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου το κόστος των βασικών αναγκών, όπως η τροφή, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη, αυξάνεται κατά 10% ή 15% ή και περισσότερο κάθε χρόνο. Ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης παρουσίασαν τέτοια επίπεδα πληθωρισμού πέρυσι. Τα νοικοκυριά θα υφίσταντο αυτό το κόστος και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα υποφέρουν περισσότερο», ανέφερε στην ομιλία του.

«Χωρίς την κατάλληλη απάντηση στη νομισματική πολιτική, κινδυνεύουμε επίσης να εισέλθουμε σε έναν φαύλο πληθωριστικό κύκλο. Εάν οι τιμές αυξηθούν χωρίς έλεγχο, οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις θα περίμεναν υψηλότερες τιμές στο μέλλον», τόνισε. Επιπλέον σημείωσε « ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αβεβαιότητα. Οι επιχειρήσεις, όταν είναι αβέβαιες για το μελλοντικό κόστος και τα κέρδη, τείνουν να αναβάλλουν τις αποφάσεις να επενδύσουν σε ένα τόσο επικίνδυνο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Για τον μέσο πολίτη επίσης, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται πρόκληση. Πώς αποταμιεύει κανείς για την εκπαίδευση ενός παιδιού ή τη συνταξιοδότησή του όταν η μελλοντική αξία των χρημάτων μπορεί να είναι τόσο αβέβαιη;».

Επίσης ανέφερε ο κ. Ηροδότου « χωρίς αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές, οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας είναι πιθανό να διευρυνθούν σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Όσοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή μετοχές, μπορεί να δουν την αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων να αυξάνεται με τον πληθωρισμό. Αντίθετα, όσοι βασίζονται αποκλειστικά σε σταθερά εισοδήματα ή μισθούς, θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να συμβαδίσουν με το αυξανόμενο κόστος. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι περίοδοι υψηλού πληθωρισμού, για τους λόγους που μόλις εξηγήθηκαν, τείνουν να δημιουργούν κοινωνική αναταραχή. Αντίθετα, η σταθερότητα των τιμών διατηρεί την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.  Έτσι, η κοινωνική ευημερία είναι ένα κρίσιμο αποτέλεσμα της σταθερότητας των τιμών».