Δυσκολότερη καθίσταται από την 1η Οκτωβρίου η απασχόληση αιτητών ασύλου, που είναι μια μεγάλη δεξαμενή κάλυψης αναγκών για τις επιχειρήσεις, καθώς, από την ερχόμενη Κυριακή και μετά, για να μπορούν να έχουν το δικαίωμα απασχόλησης οι αιτητές θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί εννέα μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους.
Οι αλλαγές ήταν γνωστές εδώ και καιρό στην επιχειρηματική κοινότητα, που εργοδοτεί μεγάλο αριθμό αιτητών ασύλου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επισημοποίησε το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒ, που συνήλθε σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό.
Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δεσμεύεται, όμως, την ίδια ώρα για διαδικασίες εξπρές με το νέο χρόνο όσον αφορά την έγκριση αιτήσεων για ξένο προσωπικό από τρίτες χώρες για κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση όσον αφορά την υφιστάμενη πρακτική, που επιτρέπει στους αιτητές ασύλου να μπορούν να εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας ένας μόλις μήνα μετά την υποβολή της αίτησής τους για πολιτικό άσυλο.
Αρχικά η πρακτική, με διάταγμα του τέως υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, θα τερματιζόταν την 1η Αυγούστου, ωστόσο, με διάταγμα του νυν ΥΠΕΣ Κωνσταντίνου Ιωάννου παρατάθηκε έως την 1η Οκτωβρίου. Ημερομηνία από την οποία οι νέοι αιτητές ασύλου θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και εννέα μήνες για να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι αιτητές ασύλου που ήδη εργάζονται στους κλάδους που επιτρέπει το διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από βδομάδας, ακόμα και εάν δεν έχουν περάσει εννέα μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους για διεθνή προστασία και άσυλο και το 9μηνο θα ισχύει για νέους αιτητές ασύλου.
Ταυτόχρονα, όμως, με την επίσπευση που επιχειρείται για εξέταση των αιτήσεων για άσυλο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως σε βάθος χρόνου θα εκλείψει η συγκεκριμένη δεξαμενή για κάλυψη αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής όσον αφορά την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει το νέο διάταγμα για την εργοδότηση των αιτητών ασύλου, εντάσσοντας το μέτρο στις προσπάθειες που γίνονται για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, προκειμένου η χώρα μας να σταματήσει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για οικονομικούς μετανάστες και δεδομένου ότι, όπως προκύπτει και από την εξέτασή τους, σχεδόν το 90% των αιτήσεων για άσυλο απορρίπτεται.
Εξπρές με τον νέο χρόνο
Ο Πρόεδρος κατέγραψε εξάλλου τη μηδενική ανοχή που πρέπει, όπως είπε, να επιδείξουμε σε αυτούς που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.
«Ένας σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου εργάζονται ευρύτερα, είτε στην ξενοδοχειακή είτε στις άλλες βιομηχανίες. Υπάρχει μια απόφαση που τελειώνει μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Δεν είναι πρόθεσή μου να την ανανεώσουμε, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, αλλά την ίδια στιγμή επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εργασίας ένα πλάνο από την 1η Ιανουαρίου, όταν γίνονται αιτήσεις για να έρθει ξένο προσωπικό στην Κύπρο, ώστε σε ένα μήνα να υπάρχει απάντηση από πλευράς της Κυβέρνησης. Σήμερα μπορεί να πάρει τρεις – τέσσερις μήνες, πολλές φορές δίνονται εγκρίσεις μετά που θα περάσει η σεζόν».
Οι πιο πάνω αναφορές του κ. Χριστοδουλίδη συζητήθηκαν ευρέως και στην «κλειστή» συνεδρίαση του δ.σ. της ΟΕΒ, στην παρουσία του, με τον ίδιο να δίνει διαβεβαιώσεις ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δεν θα επιφέρει περαιτέρω ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Εξετάζονται και τα αιτήματα των συντεχνιών
Προκύπτει ότι η νέα στρατηγική απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες, που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα αλλάξει ξανά, κάτι που ζητά εδώ και καιρό το συνδικαλιστικό κίνημα, για διαφορετικούς λόγους και συγκεκριμένα για περαιτέρω ρύθμιση των όρων εργασίας όσων έρχονται στην Κύπρο και για κάλυψή τους από τις συλλογικές συμβάσεις.
Θεωρείται δεδομένο πως οι άδειες εξπρές που υποσχέθηκε ο ΠτΔ θα συνοδεύονται και με μέτρα για ικανοποίηση και των συντεχνιών, που επιμένουν ιδιαίτερα στην επανασύσταση των τριμερών επιτροπών που καταργήθηκαν με τη νέα στρατηγική.
Σημειώνουμε, πάντως, πως μόνο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εργάζονται αυτή τη στιγμή γύρω στις 3 χιλ. αιτητές ασύλου, με παράγοντες του τομέα να εκφράζουν ανησυχία για τη νέα σεζόν, εφόσον δεν υλοποιηθεί η δέσμευση που υπήρξε από τον ΠτΔ για έγκαιρη εξέταση των αιτήσεών τους για κάλυψη αναγκών.